El nou Pla de Protecció del Parc Natural del Montseny a debat

Una seixantena de persones es van aplegar a Sant Celoni en la jornada organitzada per la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny

Ponents de la jornada de debat del nou Pla de Protecció del Parc Natural del Montseny
Ponents de la jornada de debat del nou Pla de Protecció del Parc Natural del Montseny | Jordi Purtí
Redacció
22 de novembre del 2022
Actualitzat a les 11:01h
Una seixantena de persones van participar dissabte, a la sala Lluís Giró del Teatre Ateneu de Sant Celoni, en la jornada de debat del procés participatiu del nou Pla de Protecció del Parc Natural del Montseny que s'acaba d'encetar. L'acte el va organitzar la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM) i van participar-hi com a ponents Josep Maria Mallarach (consultor mediambiental i membre de la Comissió Mundial d'Àrees Protegides de la UICN); Andreu Ubach (investigador del Museu de Ciències de Granollers); Cèsar Gutiérrez (botànic i consultor ambiental); i Roció Barceló (membre de la CSM).

Josep Maria Mallarach va centrar bona part de la seva exposició en qüestions de bioidiversitat i manifesta que el sistema d'espais naturals protegits a Catalunya és extens i molt complex, amb un marc legal completament obsolet, amb un greu dèficit de planificació, baixa qualitat de la governança local, amb manca crònica de coordinació administrativa.

Per Mallarach cal que el nou pla incorpori el principi de precaució. Ha de prevaldre la conservació de la natura, de responsabilitat, d'equitat intra i intergeneracional, principi de consum responsable i principi de transparència informativa.

Andreu Ubach va centrar la seva intervenció en qüestions de fauna recordant que "els informes que fem des del Museu de Ciències Naturals de Granollers per a la Diputació no haurien de quedar en un calaix. Tothom hi hauria de tenir accés". Hi ha espècies en rescessió, algunes d'extingides i altres en declivi.

Per la seva banda, Cèsar Gutiérrez va fer èmfasi en que el Montseny cada any perd espais oberts "l'equivalent de 13 camps de futbol". A més, proliferen els atacs de bestiar per gossos de turistes i per això cal marcar prioritats: O se salven les espècies o que hi hagi molts turistes al parc.

Actes similars al de dissabte a Sant Celoni es portaran a terme a tots els municipis que conformen el Parc Natural del Montseny amb la intenció de fomentar la participació de veíns i veïnes de la zona, a més d'entitats socials, culturals i esportives per tal que aquest cop, del resultat de tot plegat, en surti un pla que protegeixi de manera real i efectiva els valors ambientals, socioculturals i a la gent que viu i treballa en aquest espai natural.