Jutgen dos policies de Llinars per agredir un conductor begut que es va resistir

La Fiscalia retira l'acusació contra un dels agents i acusa el detingut per agredir i insultar l'altre policia

NacióGranollers.cat
16 de gener del 2013
L'Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimarts dos policies locals de Llinars del Vallès, un home i una dona, acusats d’agredir un conductor que es va resistir a ser identificat i que, suposadament, també va agredir i insultar una agent. Tots tres han estat jutjats, però la Fiscalia finalment ha retirat l'acusació contra l'agent masculí, que només segueix acusat per l'advocat del conductor. Aquest ha negat anar begut i que insultés o agredís els agents, però els dos policies i quatre mossos d'esquadra que van intervenir posteriorment contradiuen aquesta versió.

Els fets van tenir lloc la mitjanit del 15 d'abril del 2008 en una rotonda de la C-35 a Llinars, quan Rafael F.R. va parar el seu cotxe al voral perquè, segons ell, es trobava malament i tenia la visió borrosa perquè li havia pujat el sucre en sang, degut a la seva diabetis. Algú va trucar a la policia i una patrulla hi va acudir. Després d'insistir per despertar-lo, es va negar inicialment a baixar la finestreta. Quan li van demanar la documentació, també s'hi va negar perquè "no havia fet res".

Suposat intent d'autolesió
A partir d'aquí, difereixen les versions. Segons els dos policies, l'agent masculí va situar-se davant del cotxe per anotar la matrícula, moment en el qual el cotxe va fer un petit avenç, com si tingués una marxa posada. L'altra agent va introduir-se ràpid a l'habitacle per treure la clau del contacte, i va ser aleshores quan el conductor va agafar pel coll i els cabells la dona, que va donar-li alguns cops de colze per desfer-se d'ell.

Quan el van voler fer baixar, l'home s'hi va negar i va donar algunes puntades de peu, cosa a la qual la dona va respondre pegant-li les cames amb la porra. El conductor sí que hauria donat una bufetada a la dona i va intentar autolesionar-se donant-se cops de cap amb el marc de la porta del cotxe. Això va decidir els agents a detenir-lo i a reclamar ajuda als Mossos. Quan aquests van arribar, l'home encara estava nerviós i agressiu però només insultava a l'agent femenina del cos local.

Insults a la policia local
La versió del conductor és bastant diferent. Segons ell, no havia begut i abans que ell insultés o es posés agressiu va ser la dona qui el va insultar i el va colpejar per tot el cos amb la porra, li va lesionar l'ull i li va fer saltar una dent. Ha explicat que va demanar ajuda a l'agent masculí, però aquest no va fer res. Només ha admès que la va insultar un cop havien arribat ja els Mossos i que potser sí que li va donar algun cop. Els Mossos han ratificat bàsicament que l'home estava nerviós i insultava l'agent femenina, a més de presentar evidents símptomes d'alcoholèmia.

Després de retirar l'acusació contra l'agent masculí, la fiscalia ha mantingut la petició de dos anys i mig de presó i 270 euros de multa pel conductor per un delicte d'atemptat a l'autoritat i una falta de lesions, i un any i nou mesos de presó per l'agent femenina per un delicte contra la integritat moral i un de lesions. L'advocat del conductor ha demanat que es tinguin en compte les atenuants de dilacions indegudes i reparació del dany, mentre que ha sol·licitat condemnar els agents per un delicte de tortura. La defensa dels agents ha al·legat l'eximent de legítima defensa.