Un estudi mostra una reducció de la distribució d'espècies de peixos del Parc del Montnegre i el Corredor

El passat mes de juny es van mostrejar 21 estacions de la xarxa de seguiment a les rieres d'Olzinelles, Montnegre, Ramió i Fuirosos

Exemplars de barb de muntanya i bagra en un recipient per al comptatge.
Exemplars de barb de muntanya i bagra en un recipient per al comptatge. | XPN
Redacció
14 d'octubre del 2022
Actualitzat el 15 d'octubre a les 20:37h

A càrrec del biòleg especialista en ictiofauna Enric Aparicio i amb la col·laboració del Parc, s'ha fet un estudi sobre l'estat de les poblacions de peixos al Parc del Montnegre i el Corredor. El juny es van mostrejar 21 estacions de la xarxa de seguiment, a les rieres d'Olzinelles, Montnegre, Ramió i Fuirosos. En aquesta darrera es van detectar les tres espècies autòctones de les rieres del massís del Montnegre (barb de muntanya, bagra i anguila), així com tres espècies introduïdes (peix sol, carpa i carpí). Els resultats de l'estudi destaquen una reducció en la distribució de peixos, amb la desaparició de les poblacions de la riera de Ramió.

L'objectiu de l'estudi és actualitzar la informació sobre la distribució dels peixos del Parc del Montnegre i el Corredor i realitzar una diagnosi del seu estat de conservació. Amb aquesta finalitat s'han realitzat censos poblacionals i una anàlisi de l'abundància, estructura i distribució de la ictiofauna. Per analitzar l'evolució de les poblacions, els resultats s'han comparat amb la informació prèvia recollida a l'Avaluació de l'estat de la ictofauna del Parc del Montnegre i el Corredor (anys 2014 i 2016. Memòria tècnica) i en l'Estat de la ictiofauna de les rieres del Montnegre i el Corredor (Informe tècnic. Servei de Parcs Naturals. Diputació de Barcelona, 2007)​​​​​​.

L'espècie més àmpliament distribuïda va ser el peix sol present en cinc estacions, seguida de la bagra i el barb de muntanya, que van aparèixer en dues estacions, i l'anguila, en una. La carpa es va localitzar a l'embassament de la Brinxa i el carpí al pantà de Can Riera.

Pel que fa a l'evolució de la densitat de les poblacions de les espècies autòctones a la riera de Fuirosos, hi ha un augment de l'abundància i biomassa del barb de muntanya, que se situa per sobre de les mitjanes d'anys anteriors, i, contràriament, un descens moderat de la bagra.