«De vegades em diuen: Muntanyetes, t'has passat...»

El personatge dinamitzador de la Festa Major de Sant Celoni en la competició de les colles de Senys i Negres té un punt d'estrafolària, provocativa, desvergonyida i alegria

La Senyoreta Muntanyetes el personatge dinamitzardor de la Festa Major de Sant Celoni
La Senyoreta Muntanyetes el personatge dinamitzardor de la Festa Major de Sant Celoni | Jordi Purtí
25 d'agost del 2022
Actualitzat a les 14:33h
El 29 d'agost, encara que el gruix de la programació no serà fins al primer cap de setmana de setembre, s'enceta la Festa Major de Sant Celoni. Un any més la Senyoreta Muntanyetes (Sant Celoni, 7 de setembre 2010) baixarà de les muntanyes -Montseny i Montnegre- per dinamitzar la festa. Un punt estrafolària, una mica provocativa, molt desvergonyida i sobretot arrebossada d'alegria tornarà a passejar pels carrers i els racons de la festa on dominarà el color verd de la Colla dels MontSenys i el negre de la Colla dels MontNegres.

Un personatge representat per l'actriu Mireia Peña (Sant Celoni, 12 de setembre de 1975) que ha atès NacióBaixMontseny per fer-nos saber que ja som a les portes de la Festa Major que recupera tota la força després de dos anys marcats per la pandèmia.

- Qui és la Senyoreta Muntanyetes?

- És un personatge que va néixer ja fa molts anys perquè el meu oncle, el Senyor Monts, feia per la Festa Major de Sant Celoni el Corremonts i em va dir "nena vine que t'ensenyaré això de la Festa Major amb els Senys i els Negres que fan un munt d'activitats i de proves" i ja em tens baixant de les muntanyes, perquè jo visc a l'hivern al Montseny i a l'estiu al Montnegre. I em va agradar tant, que em van dir si hi volia tornar i des de l'any 2010 amb tres anys d'excedència- que hi vaig venint.

- Doncs a punt de Festa Major?

- I amb moltes ganes, perquè fa dos anys que amb això de la pandèmia no podem fer el Corremonts i, és clar, ho esperem amb candeletes i, més aquest any que hi ha proves noves. N'hi ha de noves i d'altres que s'han tret. Per exemple la Rucada ja no es farà, però, en canvi, hi haurà una baixada de carros. També altres canvis.

"És alegria, són petons, abraçades. És com si et pugés l'adrenalina de dins i tens moltes ganes de veure la gent."


- Per la Senyoreta Muntanyetes què és la Festa Major de Sant Celoni?

- És alegria, són petons, abraçades. És com si et pugés l'adrenalina de dins i tens moltes ganes de veure la gent. També és el rostit i els peus de porc amb caragols, perquè una Festa Major sense gastronomia sembla que sigui menys festa. És la gent, els carrers, els colors, les fotos, veure com Senys i Negres s'abracen -i alguns i algunes s'enrotllen-, sí també és amor.

- M'ensumo que ha trobat a faltar l'escalf de la gent?

- Mira l'any passat un nen venia corrents per abraçar-me i li vaig haver de dir que no era possible. Aquest any, però, tots els nens i nenes que em vulguin abraçar endavant.

- El personatge de la Senyoreta Muntanyetes consideres que és un fenomen?

- Caram! Jo sóc un fenomen? Què dius? Mai m'ho havien plantejat això. El que passa és que caic bé a la gent. La Senyoreta Muntanyetes se l'estimen grans i petits.

- Com creix el personatge de la Senyoreta Muntanyetes?

- Sempre aprenc coses noves. Quan vaig arribar mare de Déu!, no sabia massa de què anava tot això dels Senys i dels Negres. He après que tots tenen moltes ganes de fer festa, de participar, m'he adonat que hi ha molta generositat de la gent del poble i un munt de gent voluntària que té desig de fer gran la Festa Major de Sant Celoni dedicant-hi moltes hores perquè tiri endavant. La gent és la força. Un any els geganters i un exalcalde em van mantejar tan enlaire que gairebé arribo al capdamunt del campanar.

"Penso bé que és el que agradaria escoltar a Senys i Negres i que notin que la Muntanyetes la tenen a prop. També passejo pel carrer i fer un tu a tu amb la gent, per saber com respiren"


- Com es prepara aquest personatge?

- El primer que faig és llevar-me, en rento molt bé perquè sues molt, després miro tots els actes, penso bé que és el que agradaria escoltar a Senys i Negres i que notin que la Muntanyetes la tenen a prop. També passejo pel carrer i fer un tu a tu amb la gent, per saber com respiren i provar de respirar com ells. D'aquesta manera em vaig preparant perquè quan arriba el Corremonts sé totes les respiracions que hi ha. Igualment, intento preparar-me coses de la història de Sant Celoni i les vaig deixant anar i la cosa va com creixent.
 

La Senyoreta Muntanyetes a l'estirada de corda de l'any 2019 Foto: Jordi Purtí/ arxiu


- La Muntanyetes aquest any continuarà amb aquest punt de provocació?

- Jo sempre. M'agrada provocar, però fer-ho amb respecte. De vegades em diuen "Muntanyetes t'has passat...", això no obstant em penso que ho diuen per què potser l'hi ha tocat de prop aquesta mena de provocació. I això és el que m'agrada, que la gent pensi, que li agradi la provocació i es pregunti això i allò. M'agrada molt la picardia. Com ja saps busco xicot i, vulguis o no, m'agrada provocar.

- Per fer aquest personatge imagino que cal una bona dosi de desvergonyiment?

- La Muntanyetes ha sigut sempre una mica poca vergonya. He nascut a la muntanya i allà no pots xerrar amb gaire gent i quan arribes a la civilització i veus tanta gent et surt la cara de penques i et vas fent forta. En el fons, sóc molt vergonyosa i el dia que vingui un noi per fer-me un petó em posaré vermella com un tomàquet.

" Com que grau d'improvisació! Jo sóc així! El que passa és que vas pel carrer i reps inputs nous i sempre hi ha coses que l'Ajuntament et diu que en Corremonts haurem de fer o dir això o allò."


- El grau d'improvisació que es necessita per representar la Senyora Muntanyetes també és gran?

- Com que grau d'improvisació! Jo sóc així! El que passa és que vas pel carrer i reps inputs nous i sempre hi ha coses que l'Ajuntament et diu que en Corremonts haurem de fer o dir això o allò. I, és clar, jo actuo en el sentit que quan em trobo amb la gent m'agrada xerrar i no sé si em sortiran per petaneres, al món hi ha gent molt diversa. La improvisació s'ha de saber controlar perquè ens hem de cenyir a un guió també.

- Dintre del guió, alguna sorpresa que es pugui avançar per aquest any?

- Em sembla que no es pot avançar gaire cosa. De tota manera diria que, el dia 29 hi ha una sorpresa perquè Sant Celoni amb la pandèmia van tenir una pujada de moral perquè per la televisió van dir que Sant Celoni, capital del Baix Montseny. I la gent d'aquí va dir que el poble no tenia himne, ni cançó... i ja no puc dir res més, ja que, altrament em renyaran. La sorpresa segurament anirà per aquí.