infraestructures

​El nyap d'Adif a Riells i Viabrea

L'empresa pública ferroviària triga 14 anys a realitzar les obres compensatòries de l’impacte del traçat del tren d’alta velocitat i acaba executant treballs que ni tan sols compleixen la normativa vigent

per Redacció, Sant Celoni, Catalunya | 5 d'agost de 2022 a les 14:06 |
Un semàfor innecessari i un senyal exagerat | Ajuntament de Riells i Viabrea
El pas del traçat dels trens d'alta velocitat per Catalunya va afectar molts dels nostres municipis. Davant l'impacte d'aquesta actuació, Adif va aprovar diferents convenis de col·laboració mitjançant els quals executaria diferents obres de millora com a mesura compensatòria.

Catorze anys després, Riells i Viabrea ha vist com s'iniciaven aquestes mesures compensatòries però amb una execució molt deficient. "El que correspon dir, en primer lloc, és que la redacció d'aquest projecte s'ha fet des d'un despatx de Madrid, sense la intervenció directa de l'Ajuntament, ni políticament ni tècnica, fet que es veu reflectit en l'execució de les obres, que no donen resposta a les necessitats identificades ni resolt els problemes generats en l'execució del traçat", es lamenta l'Ajuntament en una nota.


En segon lloc, aquest és un projecte valorat en més de 4 milions d'euros que invertits adequadament, haguessin suposat una millora notable per al municipi. "El resultat, però està essent una obra faraònica, mal dimensionada que no s'adapta a la realitat del municipi", afegeix el consistori.

L'Ajuntament posa alguns exemples: carrers que s'han dimensionat com autèntiques autopistes amb la senyalització vertical que, de tan gran, ni tan sols hi cap a les voreres; o un semàfor innecessari col·locat al mig d'una vorera impedint el pas dels vianants.


Identificades amb antelació suficient aquestes "anomalies" l'ajuntament s'ha trobat amb una interlocució intransigent en la necessitat de millorar-les, incapaços de valorar les mancances per modificar el projecte inicialment aprovat.

Les obres inacabades, que l'ajuntament no té cap intenció de recepcionar si abans no s'han modificat, tenen flagrants incompliments de la normativa vigent, tan d'accessibilitat com de seguretat viària. Aquestes deficiències s'han estat denunciant de manera reiterada a la direcció facultativa, al mateix Adif, segons explica l'Ajuntament: "La resposta encara ha estat més sorprenent quan ens han comentat que el nostre municipi encara ha tingut la sort de disposar d'un projecte executiu previ a l'execució de les obres, mentre que en altres han estat executades sense ni tan sols disposar d'aquest document".

 

Les obres inacabades.  Foto: Ajuntament de Riells i Viabrea

 

Participació