Electricitat

El frau elèctric en plantacions de marihuana al Vallès Oriental equival al consum de més de 2.000 llars

Endesa detecta 35 casos d'aquest tipus d'estafa el 2021 a la comarca

per Redacció, Granollers, Catalunya | 5 d'agost de 2022 a les 13:59 |
Una nau amb les plantes de marihuana | Mossos
Durant el 2021, Endesa ha detectat 35 casos de frau elèctric per plantacions de marihuana al Vallès Oriental. Tal com recull la companyia, aquests episodis s‘han duplicat entre el 2018 i el 2021 a Catalunya, que va tancar l'any passat 684 expedients de frau vinculats a les plantacions de marihuana localitzades a l'interior d'habitatges o edificis. Aquesta xifra suposa una mitjana de gairebé dues connexions il·legals per al cultiu de cànnabis destapades al dia.

Una altra dada rellevant és que l'energia recuperada l'any passat per e-distribución, la filial de xarxes d'Endesa, en els fraus vinculats al cultiu de plantes de cànnabis va assolir els 119,37 milions de kWh, l'equivalent al consum anual de més de 34.000 llars d'electrificació mitjana. En el cas del Vallès Oriental, aquests 35 expedients representen uns 7,43 GWh d'energia recuperada (els anomenats kilowats fantasma), l'equivalent al consum de 2.123 llars en un any.


El total d'aquesta quantitat d'electricitat representa, a Catalunya, el 27% del total de l'energia recuperada el darrer any per Endesa en el conjunt de fraus detectats. Aquest percentatge és superior al de la resta de l'Estat on l'energia recuperada per connexions irregulars associades a plantacions representa un 20%.

Endesa també puntualitza que aquestes xifres corresponen als fraus que han estat detectats i desconnectats, és a dir, que "la magnitud del problema és molt gran". Estimen que el consum elèctric de les plantacions de marihuana a l'estat espanyol assolia 1,5 TWh, una xifra equivalent a la demanda d'electricitat de Palma, a Mallorca, en un any.


El consum d'una plantació, el de 80 habitatges o més


La companyia recorda en un comunicat que el consum mitjà d'una plantació de marihuana pot arribar a l'equivalent de 80 habitatges o més, depenent de la seva dimensió, i que la manipulació de la instal·lació elèctrica implica un perill, ja que pot arribar a causar un incendi.


Durant el 2021 Endesa va detectar a Catalunya gairebé 23.000 casos de connexions irregulars, amb un consum de 434 milions de kilowatts hora l'any, l'equivalent al consum anual de més de 124.440 llars. El volum de connexions irregulars ha anat en augment en els darrers anys i el nombre d'expedients per frau elèctric del 2021 suposa un increment del 58% respecte fa 6 anys i el volum d'energia defraudada, un 74%. 

 

Participació