13 col·legis participen al programa pedagògic \"El Montseny a l'Escola\"

És una iniciativa d'educació ambiental que pretén apropar el Montseny, Parc Natural i Reserva de la Biosfera, a la població local.

Redacció
10 de gener del 2013
576_1357833983tur_de_lhome
576_1357833983tur_de_lhome | Jordi Purtí
Una vista del Turó de l'home Foto: Jordi Purtí

Les Diputacions de Barcelona i de Girona endeguen un any més el Programa d'educació ambiental que pretén apropar el Montseny, Parc Natural i Reserva de la Biosfera, a la població local. Està adreçat a les escoles d'educació primària dels municipis que integren el parc. Enguany hi participen 13 centres escolars dels 18 municipis del parc. L'objectiu del "Montseny a l'Escola" és crear un recurs educatiu útil i fomentar que els alumnes coneguin el seu entorn proper, apreciïn el seu patrimoni, siguin conscients que el medi és sensible a l'acció humana i participin activament en la seva conservació i millora.

Després de proves pilot iniciades en anys anteriors en escoles públiques de municipis del Baix Montseny com Arbúcies, Montseny i Breda i en altres centres escolars del Parc Natural com Viladrau, el Figaró i la Garriga, el programa educatiu s'ha desplegat pel territori a partir del curs escolar 2012-13 i ha arribat fins a 13 centres escolars dels 18 municipis del parc, dels quals cinc són del Baix Montseny; Doctor Carulla (Arbúcies), Montseny (Breda), Alzines Balladores (Sant Feliu de Buixalleu), L'Alzinar (Campins) i Aqua Alba (Gualba). També hi prenen part les escoles Montmany (Figaró – Montmany), Puiggraciós (La Garriga), Farigola (Seva), Les Basseroles (Seva), La Muntanya (Aiguafreda), L'Estelada (Cànoves i Samalús), Giroi (La Garriga) i Tagamanent (La Garriga).

Compartir treballs i experiències
El Programa abasta els tres cicles d'educació primària: cicle inicial: 1r o 2n curs (6 - 8 anys), cicle mitjà: 3r o 4t curs (8 - 10 anys) i cicle superior: 5è o 6è curs (10 - 12 anys). Cada cicle té una temàtica: el medi rural (cicle inicial), l'aigua (cicle mitjà) i la diversitat forestal (cicle superior). Les temàtiques s'han triat tenint en compte les característiques més rellevants i singulars del medi, el seu caràcter transversal i correspondència amb el currículum escolar.

El programa pretén també establir un marc per compartir treballs i experiències entre escoles que viuen entorn al Montseny, educadors ambientals i els gestors del parc, així com fomentar la qualitat dels programes educatius que es desenvolupen en el parc.