A Vallgorguina es capturen 62 senglars amb gàbies en menys de tres mesos

Un 25% de les captures són híbrids pels encreuaments de senglars i porcs vietnamites

El 25 per cent dels senglars capturats amb gàbies a Vallgorguina són híbrids
El 25 per cent dels senglars capturats amb gàbies a Vallgorguina són híbrids | Aj Vallgorguina
Redacció
17 de juliol del 2022
Com ja es va informar en una notícia del passat mes d'abril, des de l'Ajuntament de Vallgorguina s'ha promogut la captura de senglars mitjançant gàbies com a mesura addicional per controlar la població d'aquesta espècie i poder minimitzar els danys que es generen a l'agricultura, jardins públics i privats o el risc d'accidents amb vehicles o ciclistes.

Tres mesos després ja es disposen de dades i conclusions de l'actuació. En aquest context s'han capturat un total de 42 senglars en un període curt de temps (entre el 26 d'abril i el 6 de juliol) en 3 punts diferents del municipi: carrer Pebràs, carrer Xampinyó i Carretera C-61. S'ha de destacar que s’han capturat molts exemplars híbrids (gairebé una quarta part), és a dir, resultat de l’encreuament entre senglars i porcs vietnamites.

Dels senglars capturats s'han recollit mostres biològiques i s’han enviat al Laboratori de Sanitat Animal de Catalunya (LaSAC) i al Centre de Recerca en Sanitat Animal per tal d’analitzar-les. Des de l'empresa que ha realitzat el servei, Vets&Wildlife, es col·labora amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) com a empresa de veterinaris de fauna salvatge ja que és imporant la detecció precoç d'aquelles malalties de les quals els senglars en són portadors, especialment les que es transmeten al porc domèstic o a l'home (zoonosis).

Les malalties incloses en aquesta vigilància sanitària són la brucel·losi, la malaltia d'ujeszky, la pesta porcina clàssica, la pesta porcina africana i la tuberculosi, com a malalties de declaració obligatòria.

Des de l'Ajuntament "som conscients que aquest és un tema que genera polèmica entre els diferents posicionaments. Malgrat tot s'aposta per una actitud proactiva en problemàtiques que afecten, o poden afectar, als nostres veïns i veïnes", ha explicat Pep Pujol, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vallgorguina.
 
Arxivat a