Mariano Pagès fotografia el vestuari de les colles per al llibre «Ball de Gitanes, el ritual del Baix Montseny»

El fotògraf de Santa Maria de Palautordera ha captat imatges de més cinquanta protagonistes que han passat pel plató

01 de juliol del 2022
Actualitzat el 10 de febrer del 2023 a les 17:19h
Protagonistes del Ball de Gitanes de Llinars del Vallès, Sant Celoni i Sant Esteve de Palautordera
Protagonistes del Ball de Gitanes de Llinars del Vallès, Sant Celoni i Sant Esteve de Palautordera | Mariano Pagès
El fotògraf de Santa Maria de Palautordera, Mariano Pagès, continua treballant en l'edició del llibre Ball de Gitanes, el ritual del Baix Montseny. Després d'una primera fase amb sessions amb els Diablots del Baix Montseny, ara toca el vestuari buscant el seu significat i la seva diversitat i no pas retratar a la persona com a ballarí o ballarina o de generar postures de ball, "com a denominador comú he buscat un somriure genuí, propi de l'alegria de la festa", explica l'autor.

Per poder portar a terme les sessions el fotògraf ha fet un treball previ de camp amb cada colla de gitanes que, en alguns casos, ha derivat en entrevistar-se amb les pròpies dissenyadores de la indumentària "necessari per poder estructurar el treball posterior a l'estudi que ha anat més enllà s'una simple exhibició de la indumentària. També ha estat un estudi profund del seu significat, simbolisme i detalls".

En aquest context, manifesta que aconsegueix que balladors i balladores facin postures que a la plaça ballant no tindrien sentit. Els protagtonistes anònims "llueixen en el plató mentre experimento i interacciono per treure'n el màxim potencial de casdascun. Sens dubte és una experiència que mai s'ha fet en el món del Ball de Gitanes".

Mariano Pagès, diu que no és el mateix fotografiar diablots o balladors. Mentre els primers porten la cara tapada amb una màscara, els altres van a rostre descobert i, és per això, que han de trobar un ambient distès, relaxat i alegre, "no són models professionals i l'estudi és bastant imponent". El fotògraf per les seves sessions fa servir un fons blanc que "dialoga" més amb la puresa dels ballarins, els nuvis, les colles de petitons.

A més del vestuari dels diferents ballarins de gitanes s'han retratat el vestuari de cambrers, cambreres, les floristes i ballarines que porten enagos originals del segle XIX, en total més de cinquanta persones que han generat una gran quantitat de material per fer la tria definitiva.

El vestuari utilitzat per les diferents colles de gitanes del Baix Montseny situades a Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Llinars del Vallès, Cardedeu i Santa Maria de Palautordera és un dels cinc capítols que constarà el llibre Ball de Gitanes, el ritual del Baix Montseny i les sessions es fan a la Quadra, sala cultural de Santa Maria de Palautordera. El llibre es preveu que es publiqui abans de Sant Jordi de l'any vinent, és d'edició pròpia i el pròxim pas seran les Velles.
 

Mariano Pagès amb un ballador de Sant Esteve de Palautordera Foto: Merlina Pagès