El Baix Montseny portarà la Flama del Canigó des de Coll d'Ares

Un any més veïns de la comarca natural aniran a buscar la flama que encendrà un munt de fogueres i pebeters

La Flama del Canigó a Coll d'Ares
La Flama del Canigó a Coll d'Ares | Jordi Purtí
J.P.
21 de juny del 2022
Actualitzat a la 13:35h
Un nombrós grup de veïns i veïnes del Baix Montseny es desplaçaran un any més a Coll d'Ares a buscar la Flama del Canigó que aquest 23 de juny encendrà un munt de fogueres i pebeters de tota la comarca natural. Un viatge que es fa des de fa molts anys responent a la crida anual d'Òmnium Cultural per seguir la tradició d'anar a buscar la flama i que acompanyen un grup de persones d'Arenys de Mar, encapçalades per Xesca Vilà, que són qui van impulsar la iniciativa.

Enguany, amb les restriccions de la Covid-19 aixecades, es recupera l'autocar que sortirà de Vallgorguina a dos quarts de sis del matí. D'aquest municipi és on hi ha el grup més nombrós, però també hi ha persones de Sant Celoni,Montseny, Sant Esteve de Palautordera i Santa Maria de Palautordera.

La Flama del Canigó és un dels elements clau de la festa de Sant Joan, considerada la festa nacional dels Països Catalans, una tradició que es remunta a l'any 1955 gràcies a la iniciativa d'un grup de nois nordcatalans encapçalats per Francesc Pujades i que va tenir un primer gran impuls a partir de l'any 1966, quen es va creuar els Pirineus de manera clandestina per evitar la repressió franquista.

La Garrotxa i el Baix Montseny

I tot el grup, una vegada més, portaran la Flama del Canigó que han recollit a Coll d'Ares a la Vall de Bianya, i concretament a Sant Salvador de Bianya (Garrotxa), gràcies a la Comissió de la Flama d'Arenys de Mar (Maresme) i els pobles baixmontsenyencs que aquest 23 de juny aniran a Coll d'Ares a buscar la Flama i, com és tradició des de fa més de trenta anys, de baixada s'aturaran a aquest municipi garrotxí per homenatjar la veïna Rosa Ventulà Jordà, morta l'any 2008.