La consellera Tània Verge inaugura l'espai de dol gestacional i perinatal al Cementiri de Sant Celoni

La titular d'Igualtat i Feminismes ha manifestat que «necessitem mesures que permetin reconèixer i encabir aquestes experiències a les nostres vides i entorns»

Tània Verge, al centre de la imatge, en la inauguració de l'espai de dol gestacional i perinatal amb l'alcalde Raül Garcia i la regidora Magalí Miracle
Tània Verge, al centre de la imatge, en la inauguració de l'espai de dol gestacional i perinatal amb l'alcalde Raül Garcia i la regidora Magalí Miracle | Jordi Purtí
Redacció
11 de juny del 2022
Actualitzat a les 12:43h
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha visitat divendres Sant Celoni per "agrair la tasca de l'Ajuntament que contribueix a trencar un tabú de la nostra societat: el dol per les criatures que moren sense ni tan sols arribar a haver viscut". Així ho ha fet constar en el Llibre d'Honor de l’Ajuntament, que ha signat poc després d'arribar al consistori. A l'Ajuntament, la consellera ha estat rebuda per l'alcalde, Raül Garcia Ramírez, i altres càrrecs electes del consistori. Després d'una breu trobada a la sala de Plens, el grup s'ha desplaçat al cementiri municipal per assistir a la inauguració del nou espai dedicat al dol gestacionali neonatal habilitat per l'Ajuntament de Sant Celoni.

La inauguració ha comptat amb les intervencions de la consellera Verge, així com de la primera tinenta d'alcaldia i regidora d'Afers Socials i Habitatge Magalí Miracle Rigalós i de l'alcalde. "Creiem que com a municipi és important visualitzar aquesta realitat que sovint és silenciada per la nostra societat per poder acompanyar millor a les persones que ho pateixen i, alhora, fer un petit homenatge a aquells petits que malgrat que han marxat, continuem estimant i recordant" ha apuntat Garcia.

En la seva intervenció, Verge ha subratllat "un memorial ens posa davant dels ulls una realitat que sovint, com a societat, no volem mirar ni esmentar". En aquest sentit, la consellera ha afirmat que "necessitem mesures que permetin reconèixer i encabir aquestes experiències a les nostres vides i entorns, siguin simbòliques com aquest espai, o normatives".

El reflex dels estels
A l'espai delimitat per dos xiprers s'ha instal·lat l’obra de l’artista local Glòria Auleda Llavina. De roca i ferro, sobre una terra de grava on es poden deixar missatges de record, l'obra simbolitza el reflex dels estels. "Les mans menudes tenen el poder d'abraçar l'univers i la màgia de convertir-se en estels" es llegeix al gravat que acompanya l'escultura. L'acte ha acabat amb la intervenció de la música i cantautora vallesana Laia Llach Pou.

Sant Celoni se suma a municipis que ja havien habilitat aquests espais com Premià de Mar, Sant Cugat, Caldes de Montbui, Sant Hilari Sacalm, La Ràpita, Lleida, Olot o Barcelona, entre d'altres. El primer va ser el de Cervera inaugurat fa quatre anys.

La mort gestacional, una realitat
La mort gestacional és aquella que succeeix durant l'etapa de gestació i pot ser provocada de forma natural amb un avortament espontani o de forma intencionada mitjançant una interrupció voluntària de l'embaràs.

Un de cada quatre embarassos no prosperen i acaben amb la mort del bebè, segons les dades oficials, tot i que associacions com Umamanita han fet estimacions més altes tenint en compte que abans dels cent vuitanta dies (25,7 setmanes) les morts no s'han de declarar i que les interrupcions voluntàries es registren a banda.
 
Arxivat a