reivindicació

«Si s'indigna la pública, s'indigna el poble»

Carta dels dos partits de l'oposició de l'ajuntament de Sant Celoni, PSC i CUP, en relació a la problemàtica amb l'Institut Escola Pallerola

Una de les pancartes reivindicatives penjades a l'IE Pallerola de Sant Celoni | Jordi Purtí
per PSC Sant Celon i CUP Sant Celoni, Sant Celoni, Catalunya | 3 de juny de 2022 a les 10:01 |
Elsa dos partits de l'oposició de l'Ajuntament de Sant Celoni, PSC i CUP, han fet pública una carta relacionada amb tota la problemàtica que envolta la construcció del nou edifici de l'Institut Escola Pallerola. Les queixes van dirigides d'una manera directa al Departament d'educació de la Generalitat de Catalunya "incompetència i desídia", però també per l'actitud que els dos partits de govern de l'ajuntament de Sant Celoni, Junts i ERC, van tenir en el darrer ple municipal. L'escrit també és una defensa de l'escola pública.

La crispació viscuda aquests dies en el sí de la comunitat educativa ha adquirit a Sant Celoni un caire encara més dramàtic amb la manifesta incompetència i desídia del Departament d'Educació amb l'Escola Pallerola, l'escola pública amb més alumnes de Sant Celoni.


La tensió que es va viure al darrer ple municipal té el seu origen l'any 2019, en que el Departament d'Educació va decidir convertir el centre en institut escola sense acompanyar la decisió de cap dotació econòmica per ampliar el centre i encabir-hi els gairebé dos-cents alumnes més que aquesta decisió requeria.

El resultat ha estat dos cursos amb els mestres fent malabars i bolcant tota la imaginació possible (aprofitant, per exemple, hores d'esbarjo per omplir les aules amb altres grups) per poder prestar servei amb 12 aules menys de les necessàries. Una situació  que resulta asfixiant per a professionals i famílies, que viuen en pròpia pell la forta desigualtat existent en les condicions educatives  entre les diverses escoles del poble.


Com és habitual, la manca d'infraestructures es va comença a pal·liar amb la instal·lació d'un primer barracó que restava zona d'esbarjo a l'escola. Però la impresentable gestió continuava amb l'anunci  per part del Departament que el segon dels barracons no podria materialitzar-se fins al desembre de 2022, malgrat que els terrenys havien d'estar disponibles ja el mes de maig. Afortunadament, la lluita tenaç de les famílies, que no han acceptat l'absurd que instal·lar un barracó comporti set mesos de feina, ha aconseguit avançar aquesta data a setembre. Està per veure com acaba tot plegat, ja que entrats al mes de juny, l'Ajuntament encara no té els terrenys a punt.

Però l'escàndol majúscul esclata quan es fa palès que l'espai on s'havia d'ubicar el nou edifici és una zona inundable i que l'Ajuntament no havia sol·licitat l'informe (preceptiu) a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en el moment d'emetre la llicència d'obres. Aquest mes de maig, tres anys més tard que comencés aquest despropòsit, es sol·licita l'informe a l'ACA, que desautoritza la construcció del nou edifici traslladant famílies i mestres pràcticament a la casella de sortida. Per a l'Institut Escola Pallerola, doncs, els barracons (aquestes infraestructures tan estigmatitzades per considerar-se pedaços a la manca d'infraestructures), han esdevingut un luxe que ni tan sols els està garantit pels cursos vinents.


I l'Ajuntament de Sant Celoni i la Batllòria? "Anar-hi anant..." Hom podria pensar que tenir al govern municipal el mateix partit que dirigeix el Departament d'Educació hauria de servir per lubricar processos i facilitar-los. Però la realitat ha estat un discurs ancorat més aviat en el "ja ho hem demanat, però... què hi farem; si no pot ser, no pot ser!". Un conformisme davant la desídia del Departament trencat només per les pressions de les famílies, que malgrat tot no han tingut ni tan sols el suport de l'equip de govern local a una moció en la que s'instava el Departament a resoldre la situació i que va tenir el vot negatiu d'Esquerra Republicana de Catalunya i l'abstenció de Junts per Sant Celoni, els dos partits de govern.

És per això que els partits de l'oposició al ple de Sant Celoni hem volgut fer pública una denúncia doble: al Departament d'Educació, per la deixadesa que han mostrat, fent que els barracons passin de ser un pedaç a gairebé un luxe, i a l'Ajuntament de Sant Celoni i La Batllòria, per la conformitat i la condescendència mostrada davant la ineptitud i deixadesa del Departament.

L'escola pública és un bé preuat del poble i defensar-lo no és mostrar "comprensió” cap a les famílies afectades, sinó indignació i diligència per a trobar solucions davant d’una situació que incrementa les desigualtats entre alumnes d’un poble en que ja fa anys que l'escola pública hi és infrarepresentada.

Autoria: grups de l’oposició al Ple Municipal de Sant Celoni i la Batllòria (PSC i CUP).


 

 

Participació