El Parc Natural del Montseny incorpora la societat civil en els seus òrgans de gestió

Es desplega el nou decret de protecció de l'espai natural

La societat civil s'incorpora en els òrgans de gestió del Parc Natural del Montseny
La societat civil s'incorpora en els òrgans de gestió del Parc Natural del Montseny | Jordi Purtí
02 de juny del 2022
Actualitzat a les 18:24h
El Parc Natural del Montseny i Reserva de la Biosfera serà el primer espai natural de la Xarxa de Parcs de la Diputació de Barcelona que incorporarà la societat civil en els seus òrgans de gestió, en virtut del desplegament del nou decret de protecció de l'espai natural. Aquest pas permet la constitució de la Junta rectora com a nou òrgan de direcció, juntament amb el Consell Consultiu i el Comitè científic.

A més del desplegament del decret, aprovat ara fa justament un any, el Parc Natural del Montseny ha començat els treballs de redacció del Pla de protecció, amb el qual serà el primer parc natural amb aquest tipus de planejament. Amb aquest pla el Montseny, que a més és Reserva de la Biosfera, vol reforçar el lideratge com espai pioner en posar en valor les activitats econòmiques de la població local i fer-les compatibles amb els objectius de preservació i custòdia del territori.

Així s'ha explicat aquest migdia en un acte que ha tingut lloc a l'Oficina del Parc Natural Reserva de la Biosfera, a la Masia Mariona de Mosqueroles, terme municipal de Fogars de Montclús. La presentació ha anat a càrrec del diputat d'espais Naturals i prevenció d'Incendis Forestals, Valentí Junyent, juntament amb la cap del servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, Joana Barber, i del nou director del Parc Natural del Montseny, Xavier Navalón.

El mateix decret defineix els òrgans de gestió del Parc amb la incorporació de la Junta rectora, que ha de marcar les línies d'acció i direcció. S'incorporen 6 persones en representació de les associacions de propietaris de sòl no urbanitzable, 3 de les associacions de propietaris, 3 de les empresarials, 3 persones més de les associacions veïnals, culturals i ambientals, a més d'1 persona del Comitè Científic i d'una altra en representació del Consell Consultiu.

La nova Junta Rectora del Parc comptarà amb les següents representacions: Associacions empresarials: ARAM: Organització professional agrària, Associació d’Empresaris Turístics i Foment del treball; Associacions ambientals, veïnals i culturals: Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (ambiental), Amics de Tagamanent (veïnal) i Amics del Montseny (cultural); Associacions de propietaris: Consorci Forestal de Catalunya, ADF Montseny Ponent, ADF Congost, Associació de propietaris del Montseny, Associació de gestors forestals Montseny Ponent i ADF Montseny-Migjorn

El nou model de governança s'ha fet d'acord amb el debat i el consens global assolit al territori en el Pla vigent entre 2008 i 2016. L'any 2017, tal com ha recordat Joana Barber, el Suprem va anul·lar el Pla Especial aprovat l'any 2008.

La Comissió executiva
La Junta rectora té una Comissió executiva, i això és una novetat, que estarà formada per 17 persones, de les quals sis dels ajuntaments de l'àmbit del Parc, 2 representaran la Generalitat de Catalauanya, 2 la Diputació de Barcelona, 2 la Diputació de Girona, 3 representarana les associacions empresarials, 1 les veïnals, culturals i ambientals i 1 el Comitè Científic.

Les diputacions de Barcelona i de Girona són l'òrgan gestor del Parc Natural, sota les directrius de la Junta Rectora, que actua com a òrgan gestor, mitjançant la direcció i un equip tècnic i administratiu. L'òrgan gestor també nomena la direcció del parc amb consulta prèvia a la Junta Rectora.

Ampliació de l'àmbit del Parc Natural
La superfície del Parc Natural del Montseny s'ha ampliat i actualment compta amb una extensió total dins el PEIN de 30.922,66 hectàrees repartides en 18 municipis de tres comarques (Vallès Oriental, Osona i Selva) i de dues demarcacions diferents: Aiguafreda, Arbúcies, Breda, Campins, Cànoves i Samalús, el Brull, el Figaró-Montmany, Fogars de Montclús, Gualba, la Garriga, Montseny, Riells i Viabrea, Sant Esteve de Palautordera, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Pere de Vilamajor, Seva, Tagamanent i Viladrau.

Amb el nou decret de protecció que regula el Parc Natural del Montseny "consolida, desenvolupa i garanteix la protecció del seu patrimoni natural i cultural. A més, amplia el territori del Parc Natural del Montseny i fa coincidir amb la seva delimitació del PEIN2, ha explicat la cap del servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, Joana Barber.
 

Xavier Navalón, Valentí Junyent i Joana Barber presentant el desplegament del nou decret de protecció de l'espai natural Foto: Jordi Purtí



Potenciació del Bus Parc
Xavier Navalón, director del Parc Natural del Montseny i Reserva de la Biosfera des de fa poques setmanes ha manifestat la necessitat de potenciar encara més les noves línies de Bus Parc per accedir al massís. L'abril passat en van entrar tres de noves -dues pel vessant osonenc i una pel vessant vallesà- que se sumen a les dues ja existents. D'aquesta manera es pot accedir amb transport públic amb la Línia 573 Sant Celoni - Campins - Santa Fe; Línia 572 Sant Celoni - Fontmartina (a demanda; Línia 442 Vic - Tona -R3 Sant Miquel de Balenyà - Seva - Viladrau; Línia 484 Vic -R3 Sant Miquel de Balenyà - Seva - el Brull - Collformic; i Línia 576 Estació de Rodalies Palautordera - Montseny.

Navalón considera que és una manera de sensibilitzar els visitants "quan arriben amb transport públic saben que entren a un parc natural que s'ha de conservar". Per potenciar el transport públic no es descarta que en el futur s'apliqui cita prèvia per poder accedir als aparcaments de Collformic i Santa Fe, ha dit Joana Barber.

També en una qüestió de sensibilització el director del Parc Natural del Montseny ha tornat a alertar sobre la problemàtica d'obertura de nous corriols per al descens de BTT i la necessitat de portar els gossos lligats.