1 de 10
patrimoni arquitectònic

Projecte executiu de restauració de la Torre Roja a Sant Pere de Vilamajor

Les actuacions preveuen una inversió de 325.898 euros, i majoritàriament se centren en l'interior, que és on presenta un estat més deficient

Vista parcial de la Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor | Jordi Purtí/ arxiu
per Redacció, Sant Pere de Vilamajor, Catalunya | 26 de maig de 2022 a les 10:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l'Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor el Projecte bàsic i executiu de restauració de la Torre Roja, una construcció situada a la part alta del nucli antic de la població també conegut com la Força, al sud-est del temple parroquial.

Es tracta d'una torre quadrada datada de l'inici del tercer quart del segle XI i reformada als segles XVII i XX, exempta amb funció de campanar i aspecte defensiu, que va ser catalogada com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) el 1949 en virtut del decret de l'Estat de protecció de castells espanyols.


L'objectiu del projecte és l'especificació de les actuacions necessàries per a la seva conservació i restauració així com l'adequació interior per fer possible la seva visita pública. El projecte ha estat redactat seguint les directrius del Pla director lliurat pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) el 2014, arran del qual es va efectuar l'estudi històrico-documental, tipològic i d'evolució constructiva.

Les actuacions previstes en el projecte preveuen una inversió de 325.898 euros, i majoritàriament se centren en l'interior, que és on presenta un estat més deficient. En planta baixa es preveu situar una rampa i tarima exteriors de fusta per salvar el desnivell de més de mig metre d'alçada entre la plaça i la porta de la torre i interiorment, aquesta tarima es perllonga a tota la planta baixa.


Des de l'espai central es podrà apreciar tota l'alçada de la torre a través de l'antic forat dels contrapesos del rellotge, que romandrà obert fins la planta segona. A través d'aquest forat es farà el pas de les instal·lacions d'il·luminació, electricitat, mecanismes de les campanes i nou parallamps, que seran renovades.
 

Torre Roja de Sant Pere de Vilamajor Foto: SPAL / Diputació Barcelona


A la planta primera s'arriba per una escala de pedra de tres trams situada dins dels gruixuts murs de pedra de la torre. Aquesta escala en l'actualitat presenta desperfectes i un traçat molt irregular, per la qual cosa el projecte preveu el seu folrat amb la mateixa fusta de la tarima exterior per regularitzar el seu traçat i millorar l'accessibilitat.

Per accedir a la planta segona, el projecte preveu la restitució de l'escala de cargol originària, que substituirà l'actual escala perimetral, construïda a meitat del segle XX i actualment en molt mal estat. En aquesta segona planta es preveu la recuperació de tota l'alçada del cos superior a través del desmuntatge del forjat de perfils metàl·lics degradats i la seva substitució per una passarel·la de manteniment que permetrà la visió de les campanes i de l'interior de la volta esfèrica superior als visitants.


Al terra de la planta mirador es recuperarà el forat dels antics contrapesos del rellotge, amb la col·locació d'una relliga que permeti la visió de l'alçada global interior del campanar des de la planta baixa. Com actuació prioritària es procedirà a protegir totes les obertures de la torre per impedir l'entrada d'aus a l'interior.

Pedra rogenca del Figaró


La Torre Roja és una construcció de planta quadrada, amb unes dimensions exteriors en planta de 5,8 x 5,8 metres i una alçada total de 25,2 metres. El campanar consta d'un cos basamental de dos pisos i d'un coronament amb dos pisos més i cobert amb un terrat amb una cornisa coronada per merlets catalans.
 
El seu aspecte exterior és d'una tonalitat rogenca degut a la característica pedra sorrenca amb què està construïda, la pedra del Figaró, motiu pel qual és coneguda popularment com la Torre Roja, tot i que no fou fins el 1932 que no es va repicar el revestiment que en protegia la fàbrica.

En tota la seva alçada està construïda amb carreus ben treballats i en filades linealment disposades, marcant les cantonades de trava, i emmarcant els diferents forats. La construcció s'observa contínua, pel que es corrobora, contrastant les notícies històriques, que va ser aixecada tota d'una.
 
 

 

Participació