El Vallès Oriental inicia el full de ruta cap a la transició energètica

Durant la cita, també es van abordar les accions envers els refugiats d'Ucraïna i els Fons Next Generation

Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental al Consell de Granollers
Alcaldes i alcaldesses del Vallès Oriental al Consell de Granollers | CCVO
Redacció
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 15:47h

a comarca celebrat aquest dimecres, 18 de maig, s'ha previst que aquest nou òrgan pugui estar operatiu a finals d'any, amb l'objectiu d'oferir suport a comunitats energètiques locals i assistència a municipis que vulguin instal·lar algun tipus d'energia renovable.

La decisió suposa un pas més en el camí que Generalitat i el Consell Comarcal recorren per assolir els objectius de l'estratègia de la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050). Aquesta preveu reduir el consum d'energia en un 41% en el període 2017-2050 i incrementar-ne l'ús de les renovables. En aquest sentit, el president del Consell Comarcal, Emilio Cordero, ha destacat respecte a la posada en marxa d'aquesta oficina que "hem de mirar els fons Next Generation, però també més enllà, cap al respecte del medi ambient i els objectius que marca l'agenda 2030".

Fins ara, la tasca del Consell Comarcal per la gestió energètica ha suposat uns estalvis acumulats de 683.000 euros als 27 ens locals als quals actua des de la seva posada en marxa el 2015. Mitjançant la creació d'un servei específic, el Consell gestiona els subministraments de 25 ajuntaments i del Consorciper a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental amb una facturació anual de 6,8 milions d'euros en total.

Entre les tasques d'aquest servei destaca, per una banda, l'anàlisi de factures i contractes per detectarsubministraments innecessaris, desviacions de consum o diferències dels preus facturats respecte dels contractats. D'altra banda, també s'ocupa de gestionar en nom dels ajuntaments els tràmits que siguin necessaris amb les companyies comercialitzadores, amb la qual cosa la interlocució esdevé més fluida.

Refugiats d'Ucraïna
Un altre dels aspectes tractat durant el Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental ha sigut la resposta de Creu Roja amb les persones refugiades d'Ucraïna. Nati Baustista, coordinadora Creu Roja Granollers, ha explicat la tasca que s'està desenvolupant des d'aquesta entitat envers les persones refugiades provinents de la guerra. A més a més, la consellera de Polítiques Socials i Igualtat del Consell Comarcal, Roser Colomé, ha anunciat l'imminent reforç del Servei de Primera Acollida, el Servei d'Informació i Atenció a la Dona i el Servei de traducció.

A hores d'ara, al Vallès Oriental hi ha 105 alumnesucraïnesos beneficiaris dels ajuts de menjador, 3 alumnes fent ús del transport escolar, i 2 alumnes en llista d'espera a l'IES La Vall del Tenes. Pel que fa a Salut, hi ha 375 refugiats amb targeta sanitària obtinguda a partir de l'1 de març. Respecte al Servei de Primera acollida que el Consell Comarcal ofereix a 29 municipis, han estat ateses 106 unitats familiars, 20 homes, 147 dones i 121 menors.

Fons Next Generation
Finalment, el Consell també ha servit per abordar el tema dels Fons Next Generation. En aquest sentit, Celestí Ventura, president del Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona, ha explicat als alcaldes els ajuts dels quals es disposarà per a la millora de l'eficiència energètica d'edificis d'ús residencial i d'habitatges.