Pol Conte: «Amb l'acompanyament internacional protegim persones amb els drets humans vulnerats»

És veí de Santa Maria de Palautordera i estarà un any a Colòmbia coordinant els equips que treballen en zones on persones o comunitats corren el risc de patir violència política a causa del seu treball comunitari

Pol Conte torna a Colòmbia per fer acompanyament internacional a comunitats camperoles
Pol Conte torna a Colòmbia per fer acompanyament internacional a comunitats camperoles | Jordi Purtí
19 de maig del 2022
Actualitzat a les 21:02h
Pol Conte Santiago (Santa Maria de Palautordera, 1994) és un educador social veí de Santa Maria de Palautordera. Aquest 18 de maig ha viatjat a Colòmbia, on hi estarà com a mínim un any, per coordinar diversos equips de persones de l'International Action for Peace (IAP) per tal de fer acompanyament internacional a comunitats de camperoles colombianes, en defensa dels seus drets humans vulnerats.

Una experiència que el palauenc ja va viure entre 2018 i 2019, portant a terme tasques com ser present en zones d'alt risc, la incidència política i la difusió i sensibilització de la situació d'aquestes organitzacions camperoles.

- Torna a Colòmbia, i no pas de vacances?

- Vaig estar a Colòmbia entre els anys 2018 i 2019 en el marc d'un projecte d'acompanyament internacional en zones de conflicte del país. Juntament amb les organitzacions socials i camperoles mirem d'establir un marc de seguretat. Per entendre'ns, en situacions de conflictes armats o violència explícita, la comunitat internacional té un paper a jugar en defensa dels drets humans d'aquestes persones, a les quals sovint els són vulnerats.

- Quan parla de comunitat internacional a què ens referim exactament?

- A organitzacions internacionals, com per exemple International Action for Peace (IAP), de la qual en formo part. L'experiència i la realitat ens ensenya una problemàtica en què les desigualtats econòmiques, l'abandonament estatal de les zones rurals, la persistència de grups paramilitars, la falta de garanties de participació política segueixen molt presents. Ajudar a superar aquesta situació és la tasca d'acompanyament.

- Repeteix l'experiència. Per què?

- Vaig estar-hi un any sencer del 2018 al 2019 i ara hi torno. Sóc educador social i he treballat en centres d'acollida d'immigrants i famílies tutelades amb adolescents i joves i ara estic fent un màster de drets humans, democràcia i organització per disposar de més eines jurídiques per entendre tot els marcs internacionals que garanteixen -o intenten garantir- els drets humans i el dret internacional comunitari.

- Marxa per un any, però poden ser dos...

- Ja ho veurem. Les realitats són molt canviants en funció de les dinàmiques de moment marxo segur per un any. Després ja veurem com evoluciona tot. No hi ha data de tornada fixa, però tinc molt clar que jo sóc del Baix Montseny i m'agradaria tornar.

- És molt precària la situació d'aquestes organitzacions camperoles de Colòmbia?

- Colòmbia és un país immers en un conflicte armat intern que fa més de cinquanta anys que dura i en el marc del conflicte polític, social i militar hi ha moltes vulneracions dels drets humans. En aquest sentit, sí que són unes vulneracions crítiques.

"La nostra feina és acompanyar les persones que estan amenaçades per la conjuntura del conflicte armat i la no garantia dels drets humans i el dret més bàsic és el de la vida"


- La feina concreta de l'acompanyament internacional quina és?

- La nostra feina és acompanyar les persones que estan amenaçades per la conjuntura del conflicte armat que et parlava i la no garantia dels drets humans i el dret més bàsic és el de la vida i nosaltres anem amb aquestes persones per tal que puguin fer la seva vida quotidiana i les seves tasques com a líders socials i com a firmants de pau. És un acompanyament físic, però també d'una dimensió més comunitària.

- Quina és l'estratègia que segueixen?

- L'acompanyament internacional forma part d'una estratègia més àmplia de protecció, on coexisteixen diferents mecanismes comunitaris, nacionals i internacionals. El nostre propòsit és enfortir els mecanismes comunitaris des de la no-ingerència i el respecte absolut cap a les activitats i les decisions polítiques de les organitzacions que acompanyem.
 

Pol Conte fent acompanyament internacional en un viatge anterior a Colòmbia Foto: Arxiu IAP


- Enguany coordinarà els equips que treballaran sobre el terreny?

- Sí, en el meu cas concret vaig a fer tasques de coordinació. Durant un any vaig formar part dels equips de terreny que són el que viuen més el dia a dia d'aquestes organitzacions i comunitats. Tenim presència en zones d'alt risc per conèixer la realitat de la problemàtica. Això, és molt important perquè l'acompanyament físic ajuda a ser més eficaços en casos d'emergència.

- Són molta gent?

- L'IAP és una organització catalana amb seu a Barcelona que té una quinzena de persones involucrades i des de fa més de deu anys que hi ha gent que es desplaça a Colòmbia a fer aquesta tasca.

- Fa la sensació que a Sud-amèrica no s'han acabat de resoldre, en general, els conflictes de classe?

- Hi ha un marc comú i estructural com la colonització i descolonització que és compartit, però més enllà d'això no fem valoracions polítiques, això no obstant sí que és un lloc on els drets humans estan vulnerats.