Conveni dels ajuntaments de Llinars, Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor per preservar el camp d'aviació d’Alfou

Les instal·lacions d'aquest aeròdrom comptaven amb un espai per a l'enlairament d'avions i refugis perimetrals

Signatura del conveni per posar en valor el camp d'aviació d'Alfou
Signatura del conveni per posar en valor el camp d'aviació d'Alfou | Jordi Purtí
14 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:36h
Els alcaldes Martí Pujol de Llinars del Vallès, Raúl Valentín de Sant Antoni de Vilamajor i Enric Olivé de Cardedeu, han signat aquest divendres el conveni de col·laboració per preservar i posar en valor el camp d'aviació d'Alfou, en un acte que ha tingut al mateix camp d'aviació, just davant de dues de les entrades al refugi.

El conveni, que té una vigència de quatre anys prorrogables, ha de servir de punt de partida per a emprendre actuacions comunes i fomentar l'estudi de documentació, valoració, difusió, senyalització i museïtzació de les restes documentals, històriques i patrimonials del camp d'aviació d’Alfou.

Durant la Guerra Civil, hi havia tres aeròdroms de la República al Vallès Oriental: un a Montornès, l'altre a La Garriga i l'últim en terrenys dels termes municipals de Llinars del Vallès, Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor, a la zona coneguda com a Pla de Can Morató. Les instal·lacions d'aquest aeròdrom comptaven amb un espai per a l'enlairament d'avions i un mínim de 8 refugis perimetrals per a la protecció dels treballadors de l'aeròdrom. Actualment l'espai són camins i camps agrícoles on els ciutadans dels tres municipis hi fan senderisme.
 
Els tres alcaldes han valorat positivament aquest conveni de preservació de la memòria històrica, fruit del treball conjunt dels tres pobles. En el conveni també es preveu poder establir futures col·laboracions amb altres entitats, institucions, empreses o particulars que puguin ser d'interès pers a desenvolupar els treballs esmentats, així com cercar altres possibles fonts i recursos de finançament o ajuts per a desenvolupar-lo.
 

Els alcaldes de Sant Antoni de Vilamajor, Cardedeu i llinars del Vallès a les escales d'un dels refugis del camp d'aviació d'Alfou Foto: Jordi Purtí

 

Interior d'un dels refugis del camp d'aviació d'Alfou Foto: Jordi Purtí