Es funda Serveis Cooperatius Riells i Viabrea per defensar la gestió de l'aigua i crear comunitats energètiques

Deu persones fundadores de la cooperativa han aportat un capital de 3.000 euros i està oberta a noves incorporacions

Signatura de la constitució de Serveis Cooperatius Riells i Viabrea Sccl
Signatura de la constitució de Serveis Cooperatius Riells i Viabrea Sccl | AEV
Redacció
10 de maig del 2022
Actualitzat a les 11:51h
Serveis Cooperatius Riells i Viabrea Sccl és una cooperativa de persones consumidores i usuàries de Riells i Viabrea que s'acaba de constituir "per la necessitat de defensar un servei d'abastament i distribució d'aigua respectuós amb la consideració d'aquest bé públic com a dret humà i no pas com una mercaderia", tal com defensa la Taula per l'Aigua Pública de RiV.

les persones impulsores de la cooperativa expliquen que els serveis públics cada vegada estan més allunyats de la ciutadania i aquesta és una manera de donar resposta a les persones usuàries "en temes essencials com l'aigua, la salut, l'energia, les comunicacions, el transport, la neteja, la recollida d'escombraries i tots els serveis en general". Es remarca que Serveis Cooperatius Riells i Viabrea Sccl esdevindrà un observatori popular dels serveis que rep la ciutadania del municipi. Alhora, impulsarà la implicació de les persones usuàries en la seva organització i desenvolupament defensant-ne la democràcia i la transparència en la seva gestió.

Inicialment els esforços es centraran en la gestió de l'aigua i en la creació de comunitats energètiques al municipi, pel que es sol·licitarà la col·laboració de l'Ajuntament en tot allò que sigui possible.

En el context d'emergència climàtica l'activitat de Serveis Cooperatius Riells i Viabrea permetrà l'empoderament ciutadà de cara a participar en aquesta transformació social, econòmica i ecològica on les persones sòcies consumidores, esdevingudes "prosumidores" (és a dir productores i consumidores), passen a situar-se com a protagonistes centrals d'aquest nou model energètic.

Segons consta en el document signat en una notaria de Sant Celoni, es tracta de deu persones fundadores que han aportat 300 euros inicials, que suposen els 3.000 euros de capital social legalment obligat. La cooperativa està oberta a noves incorporacions que hauran d'aportar un mínim de 50 euros, sense més quotes. En cas de tractar-se d'entitats jurídiques també podran ser sòcies col·laboradorees amb una aportació mínima de 100 euros.

El projecte compta amb la col·laboració d'Aigua.Coop (Comunitat Minera Olesana Sccl) i Grup Clade. També s'emmiralla en projectes com Balenyà Sostenible Sccl i la Comunitat Energètica de Cornellà del Terri impulsada per l'ajuntament.


 
Arxivat a