La crisi i el sobiranisme marquen el 2012 al Baix Montseny

La preocupació per l'augment de l'atur per culpa d'una crisi econòmica que no s'acaba i l'esclat definitiu pel camí cap a la independència han estat un binomi inseparable en aquest any que acabem de deixar enrere

Redacció
01 de gener del 2013
Centenars de Baixmontsenyencs van participar de la manifestació de l'11S a Barcelona
Centenars de Baixmontsenyencs van participar de la manifestació de l'11S a Barcelona | Jordi Purtí
Centenars de Baixmontsenyencs van participar de la manifestació de l'11S a Barcelona Foto: Jordi Purtí

S'ha acabat l'any 2012, un any que ha estat centrat molt per la crisi econòmica i que ha fet que el Baix Montseny haig tancat l'any amb un rècord d'aturats , però també ha estat un any d'esclat sobiranista i de defensa per la llengua i el model d'escola catalana. Les mocions als ajuntaments, les estalades als balcons i les manifestacions al carrer en són un exemple fefaent.

Els atacs constants dels govern espanyol cap al dret a decidir dels catalans ha aconseguit fins i tot que dos regidors del PP, Felipe Garrido a Sant Antoni de Vilamajor i Agustí Illa a Santa Maria de Palautordera s'hagin rebel·lat cap al seu propi partit.

Al Baix Montseny, l'any 2012 també s'ha caracteritzat pel naixement de BaixMontseny.info, el diari del Grup Nació Digital que ara mateix esteu llegint.

Gener: L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera publica la guia "Passeig pels arbres de Palau"

guia arbres de palau Foto: Aj. Santa Maria de Palautordera

L'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, a través de la seva Àrea de Turisme, acaba d'editar la guia Passeig pels arbres de Palautordera . Aquest municipi, situat al peu del Montseny, gaudeix d'un ampli terme municipal eminentment boscós, on s'hi poden trobar boscos d’alzines, pins, bosc de ribera... "Situat a la solana del massís és un indret molt ric en varietat forestal", subratlla el consistori, que afegeix que "en aquesta passejada es vol fer gaudir d’alguns dels arbres i indrets més significatius de Santa maria de Palautordera". L'itinerari és per zones properes al nucli, però no oblida altres indrets del terme municipal on s'hi poden trobar també arbres o arbredes de gran interès, com ara la Zona de Riu Sec, Font dels Enamorats o de Sant Josep.

Febrer: Gaudir del Montseny a l'hivern

El regidor de turisme de Fogars de Montclús, Rafael Net; el president delegat del Consorci de Turisme del Vallès Oriental , Ignasi Martínez; i el director de la revista Descobrir Catalunya, Joan Morales, van presentar aquest divendres al Casal Mariona de Fogars l'edició 165 de la revista de geografia i viatges Descobrir Catalunya , dedicada al Parc Natural del Montseny. L'acte va comptar amb una quarantena d’assistents. La revista dóna a conèixer en aquest número més de 40 propostes per gaudir del massís del Montseny a l’hivern, en un reportatge de 50 pàgines.

Març: El Baix Montseny s'atura contra la Reforma Laboral

Manifestació contra la Reforma Laboral a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí

La plaça de la Vila de Sant Celoni s'ha convertit en el centre neuràlgic de la vaga general convocada pels sindicats CCOO i UGT contra la Reforma Laboral decretada pel govern del PP. Unes tres-centes cinquanta persones, seguint la convocatòria de les CUP del Baix Montseny o dels comitès d'empresa de les principals indústries de la zona, s'han concentrat al centre de Sant Celoni.

També va ser notícia que l'endemà que el MHP Jordi Pujol hagués defensat la independència de Catalunya en una entrevista al programa Salvados, va ser al Col·lelegi La Salle de Sant Celoni, on més de 200 persones van seguir la conferència "Escola i Valors" que es va organitzar a l'auditori Germà Genaro amb motiu del centenari de la presència d'aquest centre educatiu a la capital del Baix Montseny. Pujol, sense aixecar tanta polèmica, va defensar amb convenciment que a Catalunya l'escola ha seguit una política de país amb una escola que és inclusiva i no pas discriminatòria amb un paper fonamental "per la integració cultural i lingüística de la immigració, tot i que és un procés complicat que necessita temps".



A Llinars del Vallès es celebra festa gran amb la inauguració de Can Lletres .

Abril: Palautordera s'exclou moralment de la monarquia espanyola

Ple a Santa maria de Palautordera Foto: Jordi Purtí

Santa Maria de Palautordera s'ha convertit en el segon municipi del Baix Montseny en declar-se moralment exclòs de la monarquia espanyola després que el ple de l'Ajuntament d'aquesta població hagi decidit donar suport a la moció presentada per la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb 4 vots favorables (2 CUP, 1 GdP-ERC i 1 CiU), 1 vot en contra (PP) i 5 abstencions (3 CiU i 2 PSC). El 26 de gener el ple de Sant Celoni ja va aprovar, també a instàncies de la CUP, una moció similar.

Igualment va tenir ressò la constitució de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i l'Habitatge (PAH) del Baix Montseny que ja és una realitat, després que una vintena de persones l'hagin posat en marxa d'una manera oficial en el decurs d'una assemblea celebrada a la Rectoria Vella de Sant Celoni. L'objectiu dels integrants de la PAH , impulsada per Mercè Pidemont, Sílvia Pinto i Helena López, és aconseguir que les persones que tenen problemes per fer front a les hipoteques del banc puguin fer la dació en pagament i un lloguer social per quedar en pau amb l'entitat bancària amb la qual han signat la hipoteca.



A Sant Pere de Vilamajor s'han començat les obres de millora de diversos camins del municipi







Maig: Baix Montseny, la segona comarca de Catalunya amb més Municipis per la Independència

L' Associació de Municipis per la Independència (AMI), creada tot just el 14 de desembre per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (UDC), ja compta amb 439 municipis, una diputació i 22 consells comarcals adherits, segons l'últim recompte fet per la pròpia entitat. El degoteig d’adhesions continua de forma costant. Tal i com es pot apreciar al mapa, la implantació de l’AMI al país s’ha anat estenent com una taca d’oli. Pel que fa al Baix Montseny, ja hi ha 13 dels seus 17 municipis adherits. La nostra comarca és la segona (igual que a La Garrotxa) de tot Catalunya amb més implantació de l'AMI, amb més d'un 76%, per darrera del Pla de l'Estany, amb un 91%, i 10 dels seus 11 municipis



Va ser notícia que la recuperació del paisatge afectat per la construcció del gasoducte Martorell - Figueras que afecta de ple el Baix Montseny trigarà, com a mínim, tres anys en poder-se recuperar. Aquesta afirmació l'han feta aquesta nit passada dos tècnics de la companyia Enagàs, consatructura de l'infraestructura, en un acte celebrat al patronat de Sant Antoni de Vilamajor. Una quarantena de veïns del municipi i també representants polítics de diversos municipis del Baix Montseny van seguir les explicacions de la companyia.

Juny: Arbúcies torna a col·locar l'independentisme al mapa

Escola estiuu SI a Arbúcies Foto: SI

El cap de setmana dels dies 6, 7 i 8 de juiol, Arbúcies tornà a posar l'independentisme al mapa en motiu del festival independentista "Estima la Independència" que avui aquest migdia s'ha presentat a la Gabella d'Arbúcies, amb la presència de l'alcalde de la vila, Pere Garriga, el secretari general de Solidaritat, Uriel Bertran i els coordinadors nacionals de Joves per la Independència, Eulàlia Company i Àlex Garcia i que aplegarà la II Escola d'Estiu de SI i la primera acampada Arbúcies 2012, al Prat Rodó d'aquest municipi baixmontsenyenc.

A Vallgorguina, d'altra banda, es van rodar diversos capítols de la sèrie de TV3 "KMM" (Kubala, Moreno i Manchón) que s'emet per TV3. El divendres 15 de juny a Vallgorguina es van enregistrar algunes escenes a la Masia de Can Pradell, la carretera Nova i el taller de cotxes J.Puigvert. El rodatge va continuar els dies 21 de juny al centre del poble, el dia 22 de juny imatges nocturnes al bosc i el dia 25 de juny l'escola. El dia 26 de juny el protagonisme va ser per Santa Maria de Palautordera on s'enregistrà el riu La Tordera a l'alçada del Molí del Pedrenyal.

Juliol: Es constitueix l'Assemblea Nacional Catalana de Sant Celoni

L'Assemblea Nacional Catalana de Sant Celoni ja comença a caminar. Una trentena de persones reunides a la sala Bernat Martorell han mostrat el seu desig de constituir l' Assemblea territorial de Sant Celoni i començar i caminar per la independència. Vuit de les persones assistents formen part de l'equip coordinador, per unanimitat es va delegar a aquest grup la tasca de constituir, formalment, l’Assemblea Territorial de l’ANC Sant Celoni per la independèn cia.

El central palauenc de l'Atlético de Madrid, Joan Cañellas , és un dels divuit jugadors que han entrat a la llista definitiva del seleccionador estatal d'handbol, Valero Rivera, que del 28 de juliol al 12 d'agost  disputaran els Jocs Olímpics de Londres. Per Cañellas són els primers Jocs Olímpics i ha explicat a BaixMontseny.info que està molt satisfet per poder-hi participar i molta il·lusió de poder viure una experiència social i esportiva d'aquesta magnitud.

Aquest mes de juliol encara va ser notícia l'acomiadament d' 11 treballadors de l'Ajuntament d'Arbúcies

Agost: Una família russa passa les vacances a la base de socors de la Creu Roja a Sant Celoni

La família russa a banda i banda de la bandera, a la seu de Creu Roja acompanyada per voluntaris de la institució i mossos d'esquadra Foto: Jordi Purtí

La base de socors de la Creu Roja Sant Celoni i Baix Montseny, situada al peu de la carretera C35 en el terme municipal de Sant Celoni, ha servit perquè un matrimoni rus i el seu fill de setze anys hi hagin pogut passar les últimes quatre nits a conseqüència del robatori que van patir, divendres 10 d'agost al matí, a l'autopista AP7 a l'alçada de Massanet de la Selva. Els lladres van aconseguir endur-se 9.000 euros en efectiu, més moneda russa i polonesa que en total sumava al voltant dels 12.000 euros. També els van robar tota la documentació.

Aquest mes estival també va ser noticiale perquè els senyals i símbols independentistes es fan notar al Baix Montseny.

Setembre: El mes més sobiranista

Ofrena floral11 de Setembre a Sant celoni Foto: Jordi Purtí

L' estelada ja oneja a la plaça de la Vila de Vallgorguina. Santa Maria de Palautordera publica l'estelada a la portada del seu butlletí municipal. La JNC de Sant Celoni regala cinc-cents metres de senyera . Sant Esteve i Santa Maria de Palautordera per la Independència ja és una realitat. Vuit autocars porten més de 400 persones de Sant Celoni a la històrica manifestació de l'11S de Barcelona.

Una altra notícia d'aquest mes de setembre va ser que Vilatans de Breda impulsa Racó d'Art per ensenyar les tècniques de la ceràmica .

Octubre: El Baix Montseny cada dia més lliure

Santa Maria de Palautordera, un dels territoris declarats lliure i sobirà Foto: Jordi Purtí

Quatre municipis del Baix Montseny ja s'han declarat territori català lliure. També ho han fet quatre poblacions més del Vallès Oriental i altres pobles, han aprovat mocions reclamant la independència.

D'altra banda, Vallgorguina i Vilalba Sasserra certifiquen la seva col·laboració en qüestions de neteja viària.

També Breda ha posat en marxa la primera edició de la Fira de l’Olla . De fet, ja fa anys que des de la vila es perseguia la idea d’organitzar un acte al voltant de la terrissa, un element clau per entendre la idiosincràsia i el desenvolupament econòmic de la població baixmontsenyenca de la Selva. Així, el cap de setmana del 12, 13 i 14 d’octubre un seguit d’activitats van convertir Breda en punt de trobada obligat.


Novembre: Més de 500 persones es manifesten a Sant Celoni contra les retallades

Més de cinc-centes persones del Baix Montseny van donar suport a la vaga general convocada pels sindicats el 14 de novembre. Diversos col·lectius com la Plataforma d'afectats per la Hipoteca del Baix Montseny, la Plataforma d'Afectats per les Preferents, funcionaris municipals i de l'ensenyament, CUP, Arran i els sindicats CGT, UGT i CCOO van protagonitzar la convocatòria més gran que fins ara s'havia fet mai al Baix Montseny superant la del 29M, en la qual s'hi van aplegar cap a 350 persones.

Presentacío AT Selva Sud per la Independència Foto: Jordi Purtí

Va ser notícia les declaracions de Carme Forcadell , presidenta de l'Assemblea en la presentació de la Selva Sud per la Independència insta als partits polítics sobiranistes a treballar junts a partir del 26 de novembre i avisa que "Espanya també farà campanya de desprestigi de l'ANC".

I després de les eleccions al Parlament del 25N el Baix Montseny és més independentista. Més del 55% dels vots emesos als municipis baixmontsenyencs són opcions independentistes.

Desembre: El Baix Montseny clama "Per un país de tots, l'escola en català"

A pràcticament tots els municipis del Baix Montseny el 10 de desembre hi va haver manifestacions seguint la convocatòria de la plataforma Somescola.cat i Òmnium Cultural contra la reforma educativa del ministre espanyol d'Educació, José Ignacio Wert, i en defensa del model d'escola catalana i la immersió lingüística. Somescola.cat insta també tots els centres docents a penjar en un lloc visible la pancarta i elscartells amb el lema “Per un país de tots, l’escola en català”.


També ha estat notícia que el republicà  Josep Maria Bagot hagi recuperat l'alcaldia de Riells i Viabrea després de la moció de censura presentada per PSC i ERC. També en clau de crisi de política municipal, dos dels tres regidors d'ERC de Vallgorguina dimiteixen dels seus càrrecs.




I a Santa Maria de Palautordera més de 8.000 persones passen per la Fira de Nadal.