«El cas Àngelus, la fascinació de Dalí» el nou film del cineasta Joan Frank Charansonnet

L'actor i director vinculat al Baix Montseny roda algunes de les seqüències a Llinars del Vallès

El cas Àngelus, la fascinació de Dalí un nou film de Joan Frank Charansonnet
El cas Àngelus, la fascinació de Dalí un nou film de Joan Frank Charansonnet | Suria
Redacció
05 d'abril del 2022
Actualitzat a les 11:46h
Aquest cap de setmana ha començat el rodatge d'El cas Àngelus, la fascinació de Dalí de Joan Frank Charansonnet -actor i director vinculat al Baix Montseny- a una de les seves localitzacions principals: La Farinera Sant Lluís (Alt Empordà). Fins al 27 d'abril, el cineasta afrontarà el doble repte de retratar l'icònic artista des de la interpretació i de dirigir un film d'intriga amb tocs de comèdia surrealista que, per la fidelitat de la trama amb l'encarnació del personatge, compta amb el consentiment de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

El cas Àngelus, la fascinació de Dalí és una producció de Patchouli Films (Víctor Perxachs), que compta amb la coproducció associada de Vivir Rodando i amb la participació del veterà Thomas Spieker en qualitat de coproductor. El film aborda la fascinació que sempre va sentir Dalí pel quadre L'Àngelus de Millet, que el va motivar a escriure un tractat titulat El mite tràgic de l'Àngelus. Aquest va ser publicat a França per l'editor Jean-Jacques Pauvert el 1963. Aprofundeix, partint d'aquesta suggerent premissa, a l'enigmàtica figura del pintor a través de la investigació que ell mateix va fer durant anys sobre la gènesi de l'esmentat llenç.

Mentre supervisa l'organització d'una festa d'aniversari sorpresa dedicada a un dels seus amics -un happening propi dels anys 60 amb cignes, ballarines i música de Rimsky Korsakov-, Salvador Dalí rep la visita d'un periodista madrileny que vol entrevistar-lo arran d'un dels episodis més misteriosos i intrigants de la seva vida: la sobtada reaparició d'un tractat que el pintor havia escrit fa més de 20 anys i que es va perdre durant la fugida causada per la invasió dels nazis de França.

Submergint l'espectador en suggeridors ambients de seductora naturalesa, prodigiosa arquitectura, luxe i alta societat, la pel·lícula relata la fascinació del geni per un quadre que amaga un drama de dimensions esfereïdores. Alhora, el film descobreix un Dalí amant de la literatura, investigador inquiet i visionari, autor improvisat i descobridor d'una fita sorprenent: El mite tràgic de L'Àngelus de Millet.

Joan Frank Charansonnet està acompanyat per Montse Alcoverro, Ricard Balada, Esther Nubiola, Eduard Alejandre, Joan Massotkleiner, Sílvia Sabaté, Ramon Godino, Miquel Sitjar, Júlia Creus, Montse Ribadellas, Alain Chipot, Elena Codó, Jaume Montané i Dodi de Miquel. La producció compta, a més, amb la participació especial de Núria Hosta i Enrique del Pozo.

Repte apassionant
Segons Charansonnet, “aquesta pel·lícula fa realitat un somni que perseguia des de fa anys. Posar-me a la pell del geni empordanès és un dels reptes més apassionants de la meva carrera i, alhora, un honor i una gran responsabilitat en el pla artístic. A El cas Àngelus, la fascinació de Dalí intentem humanitzar la figura d'una de les personalitats més universals de la nostra història recent, sense oblidar-nos de les excentricitats”.

Charansonnet col·labora de nou, en aquesta ocasió, amb membres clau de la seva pel·lícula anterior, Terra de telers, signant el guió amb Alba López Manubens i col·laborant altre cop amb Marcús JGR com a compositor de la banda sonora, després dels seus èxits obtinguts amb la partitura d'El ventre del mar. A més, incorpora en aquesta ambiciosa aposta la directora de fotografia Ona Isart i l'equip de maquillatge i perruqueria de Tina Montón.

Les localitzacions on s'està rodant el film són: la Farinera Sant Lluís (Pont de Molins), Cadaqués, Vilanova i Geltrú, Puig-Reig, Gironella, Llinars del Vallès, Rajadell i Barcelona. Per situar l'acció del film en aquests llocs significatius, els productors d'El cas Àngelus, la fascinació de Dalí compten amb el suport de: Ajuntament de Figueres, Ajuntament de Cadaqués, Ajuntament de Pont de Molins, Ajuntament de Llinars del Vallès, Ajuntament de Puig-Reig, Ajuntament de Rajadell, Consell Comarcal Alt Empordà i Diputació de Girona.