Les aparences i l'essència de l'ésser humà en una instal·lació d'art contemporani al castell d'Hostalric

Fins el 25 de març la fortalesa acull «Lo que se esconde en las sombras» del reconegut artista toledà Ignacio Llamas

L'artista toledà Ignacio Llamas exposa al castell d'Hostalric
L'artista toledà Ignacio Llamas exposa al castell d'Hostalric | Aj Hostalric
Redacció
22 de març del 2022
Actualitzat a les 9:11h
Lo que se esconde en las sombras és el títol de la instal·lació que es pot visitar en el passadís a prova de bombes de l'antiga fortalesa militar. Deu recipients que simbolitzen l'ésser humà es troben dispersos sota la volta, enmig de la foscor. Dos punts de llum fan refulgir el blanc impol·lut de les peces. Amb aquests elements, llum, foscor i ciment, Ignacio Llamas reflexiona sobre el que som i el que aparentem, sobre els nostres defectes i es qüestiona quina és la nostra veritable essència.
 
La instal·lació ha estat comissariada per Paulo Cacais. "Poder obrir espais com el Castell d'Hostalric a l'art contemporani és un repte per als artistes, però també suma valor a l'experiència dels visitants", explica Cacais. "És una sort trobar administracions obertes a aquest tipus d'experiències, que estableixen diàlegs entre la creació d'artistes contemporanis de primer ordre i monuments amb una càrrega històrica i emocional com el Castell d'Hostalric".
 
Un artista reconegut internacionalment
Ignacio Llamas fa fotografies composant l'escena com si fos pintor. Realitza obres en volum sentint-se dibuixant. I tot i que es va especialitzar en gravat en Belles Arts, treballa l'espai, l'escultura i la llum com si fos arquitecte.
 
La seva obra és difícil de classificar i es troba a cavall entre l'escultura, la instal·lació i l'objecte artístic. I es caracteritza per una profunda càrrega poètica.
 
Reconegut com el millor artista espanyol viu per l'Associació Espanyola de Crítics d'Art el 2016, la seva obra és apreciada tant a la península com a l'estranger. Des dels anys noranta, quan va fer la seva primera exposició individual, les seves obres no han deixat d'exposar-se en galeries, museus i centres d'art de tot el món. Ha participat en fires d'art contemporani nacionals i internacionals i les seves obres s'han vist en el Museo de Santa Cruz de Toledo, Museo Patio Herreriano, Museo DA2, MACA (Museo de Arte Contemporáneo de Alicante), MEIAC (Museo Extremeño e Iberoamericano de Arte Contemporáneo), Museo de Arte Contemporáneo Unión FENOSA o Musei Civici di Cagliari, Galata Museo del Mare di Génova i a fires como ARCO, TIAF (Toronto), ArteBA (Buenos Aires), Art Brussels, Photo Taipei, Chaco (Santiago de Chile) o Art13 (Londres).
 
La seva obra forma part de col·leccions públiques i privades, tant dins com fora d'Espanya. Cal destacar: Museo Patio Herreriano, Colección Unión Fenosa, Colección Circa XX- Pilar Citoler, Fundación Coca Cola, Colección de Fotografía contemporánea Banco Novo, Colección Caja Madrid, Colección DKV, Colección Figueiredo Ferraz, Fundación Foro Sur o Colección IAACC Pablo Serrano.