Sant Celoni redacta un nou Pla Local d'Habitatge i l'adapta a les necessitats actuals

En el període 2006-2017 l'Ajuntament haurà posat a disposició de les famílies amb problemes 283 habitatges

Redacció
27 de desembre del 2012
Representants de la PAH Baix Montseny al ple de Sant Celoni
Representants de la PAH Baix Montseny al ple de Sant Celoni | Jordi Purtí
Edifici de pisos de protecció oficial al carrer Maria Aurèlia Capmany de Sant Celoni Foto: arxiu revista la Vila

Sant Celoni ja disposa d'un nou Pla d'Habitatge 2012-2017 que té el suport de tots els grups municipals i també de diverses entitats socials que han participat en la seva redacció. Es tracta d'un Pla important pel municipi que com indica l'alcalde Joan Castaño és realista i s'adapta a les necessitats actuals. Aquest Pla substitueix el redactat l'any 2006, un dels primers que es van fer a la demarcació de Barcelona, quan encara el que primava més era disposar de terrenys per poder-hi construir habitatges de protecció oficial o compra "ara ha canviat molt l'escenari", recalca Joan Castaño.

La redacció del nou Pla es va començar el 4 de maig de 2010 i el que pretén és donar solució a temes tan actuals com desnonaments, suport a les persones que es queden sense habitatge i altres ajudes socials com fer front als rebuts de la llum o l'aigua. L'aprovació del Pla, si s'escau, també permetrà a poder optar a ajudes o concertar polítiques d'habitatge que pugui oferir en aquest sentit la Generalitat de Catalunya.

Les estratègies del Pla
L'alcalde explica que des de l'Ajuntament s'està treballant en diferents estratègies com és el cas de cooperatives d'habitatge amb la Diputació de Barcelona, com ja s'està fent de manera experimental en altres municipis, ajudes de lloguer amb la Generalitat de Catalunya i ajudes socials a través de l'Àrea de Comunitat de l'Ajuntament.

En aquest sentit, Sant Celoni 2006-2017 haurà posat a disposició a disposició 283 habitatges que no són nous, dels quals 140 són ajudes de lloguer, 20 de compra per part de l'Ajuntament adquirits amb un fons que durant aquests anys el consistori va vendre terrenys per un 1 milió d'euros i5 habitatges per fer permutes de compra-venda de solars. També hi haria un grup d'habitatges que es cedirien en lloguer social per uns anys determinats i una part de les ajudes anirien a la rehabilitació d'habitatges.

Joan Castaño remarca que totes aquestes accions serveixen per corregir i visualitzar les necessitats que s'apunten com habitatges que poden quedar exclosos de la normalitat, entre 128 i 200. Igualment serveixen per consolidar l'Oficina Local d'Habitatge per fer tràmits a nivell d'ajudes d'altres administracions. L'alcalde socialista de Sant celoni també recorda que cada any l'Ajuntament de Sant Celoni destina 100.000 euros a ajudes socials.

Suport municipal
El regidor de CiU, Josep Maria Garcia, ha destacat que es tracta d'un bon treball fet a nivell tècnic i que a partir d'ara se sap que és el que realment es pot fer des de l'Ajuntament en aquests casos de necessitats extrema per ajudar les famílies Garcia recalca que una part del pressupost municipal s'haurà de dedicar a aquest apartat i caldrà buscar recursos o s'haurà d'assumir la consolidació de l'increment de l'IBI.

ERl Pla també té un total suport de la CUP tot i que recorda que és una declaració d'intencions però, en qualsevol cas, des d'aquesta formació política celebren que s'inclogui una de les seves propostes destinant el romanent d'1 milió d'euros a una possible compra de pisos. Tanmateix, recorda que queda pendent el recàrrec del 50% als pisos buits i donen suport a l'habitatge cooperatiu.

Carme Montes des d'ICV-EUiA valora el treball tècnic que s'ha fet i està d'acord en que sigui un pla a llarg termini perquè es basa en propostes concretesi a partir d'ara l?Ajuntament disposa d'una eina que ha d'utilitzar.


Representants de la PAH Baix Montseny al ple de Sant Celoni Foto: Jordi Purtí