Sant Hilari Sacalm recupera la presencialitat en la Jornada de les Guilleries

El tema de la sisena edició és el tema és «Com minimitzar el risc d'un gran incendi forestal: del medi natural al nucli urbà»

Sant Hilari Sacalm acull una nova edició de la Jornada de les Guilleries
Sant Hilari Sacalm acull una nova edició de la Jornada de les Guilleries | Aj Sant Hilari Sacalm
Redacció
21 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:58h
Sant Hilari Sacalm recupera el format presencial de la Jornada de les Guilleries que des de fa sis anys organitza la Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar, impulsada per l'Ajuntament de Sant Hilari, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat de Girona. Es farà aquest dijous 24 de febrer, al Centre Aqua, i el tema és "Com minimitzar el risc d'un gran incendi forestal: del medi natural al nucli urbà".

L'alcalde Joan Ramon Veciana donarà la benvinguda i la primera ponència anirà a càrrec de Marc Castellnou, responsable del Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF) de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya. Fins a les 2 del migdia hi participaran experts com Pere Pons, de la Universitat de Girona; Josep Maria Tusell, del Consorci Forestal de Catalunya; Maria Pipió, de l’Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona; Eduard Pla, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la Universitat Autònoma de Barcelona; i Guillem Canaleta i Jordi Bayés de la Fundació Pau Costa.

La jornada dona continuïtat a les que ja s'han organitzat els últims anys i que han esdevingut un referent de bones pràctiques ambientals en l'entorn municipal. S’hi han tractat temes com les alternatives als herbicides, el control biològic de plagues o la implantació de l'entorn natural als espais verds urbans a partir de criteris d'equilibri, biodiversitat i sostenibilitat.

Compromís i biodiversitat
L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm referma el compromís per la sostenibilitat mediambiental amb un Pla de Biodiversitat que ja està en marxa. Partint d'una radiografia de l'estat actual de la natura i els espais verds de Sant Hilari, s'ha mirat de generar condicions que afavoreixin la biodiversitat del poble. Aquesta iniciativa se suma a les accions que ja s'’han implementat com, per exemple, establir un sistema de podes respectuós amb els arbres, no utilitzar herbicides, crear un bosc terapèutic, apostar per la biomassa, recollir les deixalles porta a porta o potenciar l'enllumenat LED.
 
La Càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar treballa per al desenvolupament del territori a partir de la interacció entre els diferents agents socials i les universitats en aquells àmbits en què poden aportar expertesa. El seu objectiu és generar, difondre i transferir coneixement sobre el patrimoni natural de les Guilleries amb la finalitat d'ajudar a desenvolupar un model de gestió territorial sostenible en el marc d'aquest espai natural. En concret, les seves línies de treball giren entorn del patrimoni natural i estudien, principalment, l'aigua, el territori i la biodiversitat.