Titsu50, la festa de les colònies i del Mercat de l'Encerada de Sant Celoni

Enguany fa 50 anys del naixement formal del Centre d'Esplai de l'Arxiprestat de Sant Celoni

Colònies del CEASC a la casa d'Els Vimaners l'any 1976
Colònies del CEASC a la casa d'Els Vimaners l'any 1976 | CEASC
Redacció
15 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:52h

Aquest any 2022 fa 50 anys del naixement formal del Centre d'Esplai de l'Arxiprestat de Sant Celoni (CEASC), del primer Mercat de l'Encerada i de l'aparició d'en Titsu, la seva mascota. El CEASC va ser l'embrió principal de la major part del teixit associatiu cultural de finals del segle passat a Sant Celoni. Les activitats d'aquesta entitat cultural i de lleure havien començat uns quants anys abans, amb la celebració de les colònies i l'esplai per als infants. Per la importància social que va tenir aquest moviment, es vol commemorar aquest aniversari amb un gran esdeveniment cultural el mes de maig. Per dur-lo a terme s'ha constituït una associació de nom Titsu50, formada per antics monitors, que s'encarregarà d'organitzar-lo.

L'esdeveniment se centrarà en les colònies que, des que van néixer el 1960 i durant més de 20 anys, van aplegar més de 1.800 nens i uns 200 monitors, i també en el Mercat de l'Encerada, que es va celebrar del 1972 al 1984. Entre d'altres activitats, hi haurà una actuació i una cercavila dels Comediants, una exposició amb un muntatge audiovisual immersiu, unes petites olimpíades de jocs per a infants i un festival folk per recordar els orígens del moviment. "El nostre objectiu és que tot el poble participi en aquesta celebració".

També s'està treballant en l'edició d'un llibre que recollirà la història de les colònies i del Mercat i les vivències dels que hi van participar. Més de 20 persones ens explicaran els seus records en el llibre, que aniran documentats amb més de 200 fotografies i acompanyats de treballs d'artistes locals. Donada l'extensió del moviment social que es va viure, serà difícil trobar un celoní que no tingui un lligam amb el llibre. Es presentarà divendres 20 de maig a l'Ateneu, amb l'exposició i les activitats previstes per la commemoració del 20 al 28 d'aquest mes.

L'Ajuntament de Sant Celoni dona per organitzar aquest esdeveniment i es busquent més patrocinadors que vulguin ajudar a finançar el projecte. També s'ha iniciat un pla de micromecenatge per tal que tot el poble hi pugui col·laborar. Les recompenses d'aquest pla de micromecenatge seran l'accés a entrades per al festival folk, a fotografies i al llibre, on constarà el vostre nom a la llista de persones que han fet possible l’esdeveniment.

Arxivat a