El Ball de Gitanes 2022 de Sant Celoni es farà a l'aparcament del pavelló i s'haurà de pagar dos euros d'entrada

Un grup de balladors rebutgen el pagament i fan públic el manifest «La tradició del poble no es privatitza»

Ball de Gitanes 2020 a la plaça de la Vila de Sant Celoni
Ball de Gitanes 2020 a la plaça de la Vila de Sant Celoni | Ricard Ametller Saula
09 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:52h
Sant Celoni ja es prepara per viure una nova edició del Ball de Gitanes 2022, després de l'obligada suspensió de l'any passat pels efectes de la pandèmia, tot i fer-se de manera virtual. El dissabte 26 de febrer tindrà lloc la Filferrada i el diumenge 27 de febrer el Ball de Gitanes i, tant un dia com l'altre, hi haurà la solemne entrada al recinte del Ball del Capità de Cavalls, el Vell i la Vella i els Diablots. Tot seguit, i després dels tradicionals discursos, inici del Ball de Gitanes de Sant Celoni amb els balladors i balladores de la Colla del Filferro i del Ferro, acompanyats per la Principal del Ferro.

Una edició que es presenta amb algunes novetats importants. La primera que la ballada no es farà a la plaça de la Vila, ja que dilluns d'aquesta setmana es van començar les obres de reurbanització i s'ha traslladat a l'aparcament del Pavelló 11 de Setembre. Això suposa disposar d'un espai més ampli i un aforament per a 1.500 persones, 500 persones més que les que es poden encabir a la plaça.

La segona gran novetat és que per poder-hi assistir caldrà fer reserva prèvia via web i fer un pagament de dos euros per l'entrada. En aquest sentit, l'alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, ha explicat a NacióBaixMontseny que es tracta d'un preu simbòlic que en cap cas cobreix el cost de la instal·lació de les grades, però que serveix "per regular l'assistència i evitar les situacions, a vegades desagradables, que molta gent anava hores abans a reservar llocs que impedien molts veïns i veïnes poder-hi anar". Raül Garcia, que també forma part de la Colla de Gitanes, ha dit que ja feia temps que dintre del grup hi havia aquest debat i enguany es porta a la pràctica.

Tanmateix, ha manifestat que amb el pagament de l'entrada la persona que fa la reserva adquireix un compromís d'assistència "ens hem trobat en activitats gratuïtes amb reserva prèvia que un 40% de les persones que havien reservat després no hi han assistit". Amb aquesta regulació, diu l'alcalde, es guanya amb seguretat perquè tothom tindrà el seu lloc assignat.

"La tradició del poble no es privatitza"
Aquest és el títol amb el que un grup de balladors i balladores de les Gitanes de Sant Celoni han posat al manifest que han fet públic rebutjant el pagament d'entrada. Consideren que ell Ball de Gitanes de Sant Celoni és una tradició arrelada al poble des de fa 255 anys i que el cap de setmana de carnestoltes és una festivitat molt esperada al poble. "En aquestes dates tan assenyalades ens apleguem músics, balladors, diablots, celonins i celonines que vivim la festa", remarquen.
 
En aquesta edició, arran la situació excepcional de la Covid-19, els fa especial il·lusió poder formar part de manera activa i inclusiva. Consideren que les restriccions actuals són més favorables a la recuperació de la festivitat original. Per tant, la reserva prèvia ja no és necessària i les limitacions d'aforament en els actes culturals ja són una qüestió del passat. "Malgrat el bon pronòstic la tradició es vol privatitzar fent pagar 2 euros l'entrada, i s'apel·la a la butxaca personal per fer possible una festa col·lectiva".

Són de l'¡opinió que, la cultura popular perd la seva essència i el seu caire d'espontaneïtat si l'Ajuntament imposa una prèvia reserva amb un impost. "S'expulsa, així, una part del públic –que acostuma a ser el més juvenil– que seu entre les grades, al terra, o es cola per on pot". Asseguren que sense tot el seu públic, les gitanes no poden fer ni ser poble. "Així que si aquest fet succeeix com està previst, les gitanes no gaudiran d'un públic divers quant a classe i generació".
 
En definitiva, diuen, són conscients dels esforços que fa la Junta perquè la ballada sigui un èxit any rere any i, també, que s'estan coent canvis estructurals. "Ara bé, restringir aquest espai, que ha de ser festiu i popular, és un error que trencarà l'essència de les Gitanes, una tradició que significa molt per la història de Sant Celoni i per la nostra identitat". Conclouen amb el desig que s'ha de tornar a fer del Ball de Gitanes de Sant Celoni el dia més bonic de l'any per preservar-lo, i que es balli 300 anys i més.
 
 

 
Arxivat a