Forcadell: «Més que càrrecs, hem d'exercir el poder»

Les republicanes del Vallès Oriental creuen que cal fer «lobby» per avançar en igualtat

Carme Forcadell amb alcaldesses del Vallès Oriental
Carme Forcadell amb alcaldesses del Vallès Oriental | ERC Vallès Oriental
Redacció
02 de febrer del 2022
Actualitzat a les 9:34h
Carme Forcadell i Lluís considera que la presència de les dones en política ha d'anar més enllà d'assolir càrrecs i que ha d'exercir el poder efectiu. Aquest va ser l'eix de la taula rodona celebrada el dilluns 31 de gener a Sant Pere Vilamajor sobre la participació de les dones en política, i que va reunir les cinc alcaldesses republicanes del Vallès Oriental: Pamela Isús i Saurí de Sant Pere, Marta Bertran i Ramon de Lliçà de Vall, Dolors Castellà i Puig de la Garriga, Imma Font i Micola de Campins i Núria Masnou i Pujol de Montseny.

L'expresidenta del Parlament de Catalunya va manifestar la seva preocupació per la poca presència de dones en política, un 23% de càrrecs del 52% de la població, i "en alguns casos les dones continuem fent la política dels homes", per exemple "per què ens costa fer la reforma horària? Ens costa molt fer coses diferents, i és perquè tenim càrrecs però no tenim poder, i aquest continua en mans dels homes". Per Forcadell, la política en clau feminista i igualitària aporta avenços en benestar i felicitat, i per aconseguir-ho "hem de fer lobby, perquè volem fer una cosa tan radical com lluitar per la igualtat. Una cosa tan radical com que totes les dones som persones, tal com va dir Judith Butler".

L'alcaldessa de Sant Pere de Vilamajor, Pamela Isús, va donar la benvinguda abans d'assistir el plenari de l'ajuntament, per la qual cosa es va haver d'absentar. Per ella, "el que les dones podem aportar a la política és que la nostra experiència de vida és diferent que la dels homes. Per tant, és un valor que ens permet canviar la política perquè som diferents". Per la seva part, Castellà va explicar que a la Garriga han canviat les formes de resoldre les problemàtiques: "Enlloc de diàlegs tècnics a dues bandes en terrenys masculinitzats, el que fem és reunir-nos amb aportacions de representants de diferents àrees, i encara que el procés és més feixuc, el resultat de la feina col·laborativa és més satisfactori".

Des de Lliçà de Vall, Bertran va explicar que les dones "tenim una idea negativa del poder", quan el que cal fer és "tenir-lo per fer coses positives". Una de les seves propostes, que espera poder culminar algun dia, és la celebració dels plenaris al migdia: "De moment no hem tingut prou majoria". Imma Font afirmava que "s'ha hagut de lluitar contra la inèrcia de municipis petits, com Campins, portats per homes durant dècades". Núria Masnou, de Montseny, considera que a les dones els costa entrar en política, però "hem de ser més decidides per passar al davant i no esperar que ens ho demanin".

Sostre de birres
El públic present, format bàsicament per regidores vallesanes, hi va participar amb aportacions com la idea que moltes decisions es fan fora dels àmbits formals: "Patim també el sostre de birres, perquè a vegades es decideix al bar allò que l'endemà es decidirà a l’ajuntament o al Ple", deia Núria Pujolàs de Cardedeu. Sònia Galtié, de Vallromanes, afegia que les dones "estem obsessionades en acabar la feina, i fem més hores de despatx, mentre que moltes coses es decideixen a fora". Núria Carné, de Caldes de Montbui, va posar èmfasi en la "necessitat d'establir nous horaris, com el de les sessions plenàries", per aconseguir la conciliació amb la vida particular.