El ple de l'Ajuntament de Sant Celoni defensa la cohesió social, la igualtat d'oportunitats i la llengua catalana

La CUP tira endavant una moció amb el suport de Junts i ERC i l'abstenció del PSC en la que es rebutja qualsevol atac al model d'immersió lingüística

L'Ajuntament de Sant celoni i la Batllòria en defensa de la immersió lingüística
L'Ajuntament de Sant celoni i la Batllòria en defensa de la immersió lingüística | Adrià Costa
Redacció
28 de gener del 2022
Actualitzat a les 15:23h
El ple de Sant Celoni celebrat aquest dijous ha aprovat amb els vots de Junts, ERC i CUP i l'abstenció del PSC una moció presentada per la CUP, en defensa de la cohesió social, la igualtat i la llengua catalana.

D'acord amb el text de la moció s'expressa la preocupació pel moment actual de lallengua catalana en clar retrocés, segons apunten diferents estudis, com el recent informe anual de la Plataforma per la Llengua. També fa esment al sistemàtic atac de l'Estat espanyol a la nostra llengua "per debilitar la nostra cohesió social, el principi d'igualtat d'oportunitats i la construcció nacional del nostre poble". L’últim és el del Tribunal Suprem, que ha imposat a Catalunya l'obligatorietat del 25% de classes en castellà.

És per això que els partits que donen suport a la moció han pres un seguit d'acords com:

- Promoure, de forma conjunta amb les entitats per la llengua, un pacte municipal per a l’ús del català a Sant Celoni i la Batllòria, en el qual s'impliquin persones i entitats dels àmbits cultural, social, econòmic, esportiu, etc., signant el manifest conjunt i impulsant accions per a la promoció de la llengua.

- Adherir-se com a Ajuntament de Sant Celoni a la campanya Tots som referents lingüístics. No t’excusis impulsada pels principals sindicats d'ensenyament i d'estudiants així com la Plataforma per la Llengua. Fer arribar la campanya als centres educatius del municipi i a totes les entitats que treballin amb joves i adolescents i demanar l'adhesió.

- Difondre i garantir l'accés de tota la ciutadania als cursos de català que l'l’Ajuntament organitza conjuntament amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.

- Crear un Reglament d'ús de la llengua catalana a l'Ajuntament i vetllar perquè sigui conegut per tot el consistori i totes les empreses que treballen fent un servei públic. El reglament ha d'establir que el català ha de ser la llengua a utilitzar en comunicacions, documentació, retolació, etc., així com la llengua utilitzada en actes públics per part de càrrecs de l'administració municipal.

- Fer un comunicat, com a mínim un cop l'any, adreçat a totes les unitats i personal que treballa directament o indirectament per a l'Ajuntament, per tal de recordar el compromís del consistori amb la llengua catalana i que en l'àmbit públic aquesta ha de ser la llengua de referència.

- Promocionar el català en tots els àmbits i activitats que impulsa i en què col·labora l'Ajuntament.

- Impulsar conjuntament amb la comunitat educativa del municipi la generació de plans educatius locals que promoguin l'ús social del català com llengua comuna i compartida, en col·laboració amb la xarxa social del territori.

- Rebutjar qualsevol atac al model d'immersió lingüística i acompanyar la defensa de l'escola en català com a eina clau per a la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Transmetre aquest suport als centres educatius del municipi.

- Rebutjar la imposició de la utilització del castellà en el 25% de les classes a Catalunya, per part del Tribunal Suprem; el topall màxim del 60% que estableix la Llei de Plurilingüisme al País Valencià; i la persecució dels models d'immersió lingüística a la Catalunya Nord i les Illes Balears.

- Instar el govern de la Generalitat a fer els passos necessaris per evitar que prosperi la imposició d'utilitzar el castellà en el 25% de les classes a Catalunya.

- Donar suport en tot allò que sigui possible als centres educatius que prenguin la decisió de ser insubmisos a la sentència del Tribunal Suprem que imposa la utilització del castellà en el 25% del currículum a Catalunya.







 
Arxivat a