Detingut un home que xantejava les seves víctimes amb la modalitat de «sextorsió» a municipis de la Selva

El detingut oferia falses ofertes de treball a través de xarxes socials per a contactar amb les seves víctimes

Dos agents de la Policia Nacional
Dos agents de la Policia Nacional | Policia Nacional
Redacció
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 16:03h
La Policia Nacional ha detingut a Girona un home com a presumpte culpable d'haver extorquit diverses persones en diferents municipis de la comarca de la Selva, oferint-lis ofertes de treball falses a través d'internet. Pel quer explica la policia, el detingut una vegada obtenia les dades de les víctimes, les amenaçava dient que un amic d'aquestes els havia passat imatges i vídeos amb contingut sexual i per a no difondre'ls demanava a les víctimes que aquestes li fessin vídeo trucades amb contingut sexual o li enviessin imatges o vídeos.

La recerca es va iniciar arran d'una denúncia interposada a Ferrol (Galícia). Els investigadors van aconseguir relacionar almenys 20 denúncies en les quals el modus operandi utilitzat era calcat en totes elles. Els números dels telèfons de les víctimes s'obtenien després d'un primer contacte amb elles a través les ofertes de treball fraudulentes i, posteriorment eren amenaçades des d'un altre número de telèfon.

Amb això el presumpte responsable tractava de fer més creïble les seves amenaces perquè en aquestes converses prèvies ja havia obtingut informació sobre les víctimes com el seu nom, ubicació o si tenien familiars, evitant així que les víctimes poguessin esbrinar com havien obtingut el seu número o les dades que coneixien d'elles.

Els investigadors, pertanyents al Grup UDEV-Delictes tecnològics de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Girona i el Grup UFAM (Unitat d'Atenció a la Família i Dona) de la Comissaria de Ferrol, mitjançant la utilització de mètodes tecnològics de recerca van aconseguir identificar i detenir a la persona que presumptament usava el terminal del telèfon des del qual es van abocar les amenaces.

La nova modalitat delictiva coneguda per "sextorsió" és un tipus d'extorsió desenvolupada en els últims anys a través d'Internet. Consisteix a amenaçar a les víctimes amb la revelació de fotos, vídeos o informació sobre la seva intimitat, obtingudes sense consentiment previ i a canvi els pot sol·licitar una quantia econòmica per a no realitzar la seva difusió o bé que li faciliti noves imatges de contingut sexual, com en aquest cas ha succeït.