Junqueras: «Siguem sembradors d'esperança i no de por»

El president d’ERC presenta el llibre «Contra l’adversitat» a Sant Celoni

Zoraida Díaz, presidenta ERC Sant Celoni, i Oriol Junqueras, president ERC, en la presentació del llibre Contra l'adversitat
Zoraida Díaz, presidenta ERC Sant Celoni, i Oriol Junqueras, president ERC, en la presentació del llibre Contra l'adversitat | Jordi Purtí
Redacció
19 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:11h
El president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, va presentar aquest dimarts el llibre Contra l'adversitat a Sant Celoni en la primera visita pública al Vallès Oriental després de la sortida de la presó. Guiat per les preguntes de Zoraida Díaz, presidenta de la secció local de Sant Celoni, el republicà va desgranar el contingut del llibre davant de les desenes de persones que van poder accedir a la Sax Sala de l'Espai Fòrum.

Junqueras va explicar que la motivació del llibre va néixer abans de l'entrada a la presó, el 2015, quan preparava una xerrada per a alumnes d'un institut de Sant Vicenç dels Horts: "Acabava de néixer la meva filla i em preguntava què havia de fer perquè ella" –o aquells joves de 14 o 15 anys– tinguessin el màxim d'oportunitats al llarg de la seva vida. Per ell, la màxima aspiració dels representants polítics és centrar-se en "com millorar la vida de la gent" enlloc de pensar en "com generar més clics o arrencar titulars".

Amb tot, Contra l'adversitat neix a la presó i per això la primera de les tres parts es basa en pensaments sorgits de les vivències en reclusió. La situació de les persones que va conèixer a les presons connecten amb el missatge al jovent i la necessitat de formar-se, i concretament, de formar-se continuadament: "Quan diem que hem de parlar constantment d'escola, feina i família és perquè el coneixement és la base per tenir una vida millor que la dels teus pares i les dels teus avis", i al llarg de la vida "allò que no deixareu de tenir és allò que sapigueu", deia als companys.

El segon bloc del llibre està dedicat a les memòries de joventut i d'infantesa on fa un reconeixement als seus pares i avis, especialment les dones: "A la meva mare la van acusar de sedició i a la meva àvia la van detenir als 3 anys per localitzar el seu pare". Aquests exemples serveixen a Junqueras per relativitzar la duresa de l'estada a la presó: "La meva mare i la meva àvia van patir coses pitjors, i això sí que és heroic". En aquest sentit, Junqueras va afirmar que "estem en el percentil dels afortunats en aquest món: home, blanc, occidental i amb formació universitària: està bé ser-ne conscients, perquè sovint no ens fem càrrec de les coses bones que tenim".

El tercer bloc, més polític, defensa el model democràtic i la societat del benestar com dues de les gran conquestes col·lectives a les que el món no pot renunciar, "i només ho tenim una minoria de la humanitat". En aquest sentit va posar en valor l'augment de la qualitat de vida guanyada els darrers dos-cents anys: "És un cant a l'esperança. La humanitat es mou entre els eixos de la por i de l’esperança. L’esperança és el motor dels canvis positius, per això no ens deixem devorar pels sembradors de la por: siguem sembradors d’esperança".
 
Trobada de treball

L'estada a Sant Celoni per part d'Oriol Junqueras va començar a primera hora de la tarda amb una sessió de treball amb càrrecs electes i orgànics d'Esquerra Republicana, centrada en les eleccions municipals del 2023. Posteriorment, va aprofitar per passejar pel centre del poble i parlar amb la ciutadania en companyia de la regidora republicana Magalí Miracle.
 

Oriol Junqueras amb els regidors d'ERC a Sant Celoni Magalí Miracle i Pep Orra Foto: Jordi Purtí


 
Arxivat a