1 de 10
escola popular

Vuit infants donaran vida a l'Escoleta Popular de Sant Celoni

Basada en l'educació poipular de Pablo Freire té com a principis generals autogestió, col·laboració, integració i principis ideològics per a la transformació

Presentació de l'Escoleta Popular de Sant Celoni | Jordi Purtí
per Jordi Purtí Pursals, Sant Celoni, Catalunya | 17 de gener de 2022 a les 16:16 |
Aquest article es va publicar originalment el 17 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tot és a punt perquè aquest dimecres vinent es posi en marxa d'una manera oficial l'Escoleta Popular de Sant Celoni. Vuit infants, poden arribar fins a 10, seran els primers de donar una mica més de sentit al bloc de La Moreneta, recuperat per la PAHC Baix Montseny fa pràcticament vuit mesos. La ràtio que han establert és de grups de 10 amb 3 acompanyants. L'espai neix com un espai d'educació autogestionat i en la tasca diària generar saber i acció comunitària a través d'un model educactiu transformador i participatiu, basat en l'horinzontalitat, tant en les relacions entre acompanyants, infants, joves i famílies, com en la presa de decisions respecte a la seva organització, tal com es va informar dissabte passat en la presentració del projecte.

De fet, tal com s'especifica en el marc general L'escoleta Popular és un projecte educatiu, basat en l'Educació Popular de Pablo Freire, que neix des de la PAHC (Plataforma d'Afectades per l'Habitatge i el Capitalisme), destinat a les veïnes i veïns del Baix Montseny. L’objectiu és ser un punt de trobada al barri de La Pau, per tal d'articular respostes a les necessitats de lleure i de socialització de la gent (grans i petits) del barri, famílies de la PAHC i més enllà com crear xarxa, teixit crític i equitat en els espais col·lectius. En definitiva es basa en la proposta de "pedagogies crítiques i generar consciència de la realitat social i augmentar la voluntat de canviar-la".


Un projecte que es contraposa davant d'un sistema social i educatiu individualista i competitiu que no proporciona eines per a un desenvolupament lliure i crític de les persones que el reben "proposem un espai social i d'educació alternativa a través del qual generar dinàmiques de canvi social i polític". Els principis generals de l'escoleta són l'autogestió, col·laboració, integració i principis ideològics per a la transformació.

Amb la posada en marxa de l'Escoleta Popular s'omple una mica més de vida aquest espai propietat de la Sareb i que ara està ple de famílies i de projectes socials com el grup de dones de l'Escola Popular que té vida pròpia i destinat a dones i identitats dissidents d'arreu del territori amb l'objectiu de generar espais d'aprenentatge col·lectius i potenciar espais no mixtes on repensar i combatre les opresions del sistema masclista, racista i heteropatriarcal. Pel mes vinent també es vol posar en marxa un espai per arreglar bicicletes.

 

 

Participació