salut

Denuncien que la unitat de recuperació de salut mental de Granollers no s'ha estrenat per culpa de la burocràcia

L'espai es va inaugurar fa més de dos mesos

per Redacció, Granollers, Catalunya | 11 de gener de 2022 a les 10:40 |
La unitat de recuperació en salut mental de Granollers. | Benito Menni CASM
Daruma, l'Associació de familiars per a la dalut mental, denuncia com és que encara no s'ha posat en marxa la unitat de recuperació de salut mental de Granollers, dos mesos després d'inaugurar-se. En un comunicat signat pel president de la junta, Francesc Ventura, critica que "les persones que necessiten aquest servei resten a l'espera perquè ara mateix nomes tenim l'edifici. Què passa? Com és que tenim tancat un servei tant necessari a la nostra comarca?". 

En aquest sentit, lamenten que es tracta d'un problema burocràtic: "La resposta de la cap de Psiquiatria és que falta un paper d'autorització del Departament de Salut de la Generalitat. Les persones que pateixen un trastorn de salut mental i els seus familiars ja ens trobem amb prou entrebancs burocràtics, perquè ara mateix tot i fer dos mesos que disposem d'aquest equipament, encara no s'hagi posat en funcionament. Necessitem solucions i no excuses", rebla.


Per això no dubta a qualificar de "crit d'alarma" aquesta petició: "És una demanda als gestors sanitaris i als polítics perquè s'impliquin per resoldre els problemes que afecten de forma important la vida de les persones que pateixen trastorns de salut mental. Volem l'obertura immediata de la unitat de psiquiatria de subaguts per al tractament hospitalari, psiquiàtric i rehabilitador a l'Hospital General de Granollers".

Nous reptes


El comunicat també alerta que la societat viu nous reptes i que el món "canvia a gran velocitat", dues realitats que generen a moltes persones "incertesa, patiment, incomprensió i una exigència d'adaptació que no tothom es veu amb cor d' assolir". Per això, continuen, hi ha "un augment considerable de persones de totes les edats i grups socials que al llarg de la seva vida i davant de les diferents situacions pateixen un trastorn mental".

També celebren que la salut mental "comença a donar els primers passos per a la visualització d'un problema que ha estat amagat (si no se'n parla, no existeix), i lluita per superar l'estigma social associat a les persones que la pateixen. La societat civil està prenent consciència".


Un centre de referència


El comunicat afegeix que el nou centre es va construir "atesa la necessitat de tenir un servei de Recuperació de salut mental a la nostra comarca per a la millora de la rehabilitació de les persones afectades". Un nou servei que gestionarà el mateix proveïdor, Benito Menni, i que entre d'altres coses ha d'evitar que les persones que necessitaven més temps per a la seva recuperació i rehabilitació (subaguts) es derivessin si o si al complex assistencial en salut mental ubicat a Sant Boi de Llobregat. 

 

Participació