Pla per fomentar la ramaderia extensiva al Parc Natural del Montseny

La ramaderia és una activitat tradicional al Montseny i havia arribat a ser una de les més importants econòmicament

Redacció
03 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:03h
Ramat d'ovelles al Parc Natural del Montseny
Ramat d'ovelles al Parc Natural del Montseny | XPN/Diputació de Barcelona
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny vol fomentar la ramaderia extensiva per garantir tant aquesta activitat econòmica com el manteniment de la biodiversitat dels espais oberts dins els límits de la Reserva de la Biosfera a partir de l’elaboració d’un Pla d’actuació orientat a millorar la viabilitat econòmica, ecològica i social del sector primari del massís. Els treballs van començar a mitjans del 2020 amb l’actualització del cens ramader i la diagnosi de la situació de la ramaderia extensiva i actualment s’està desenvolupant un servei integral d’acompanyament al sector per consolidar-lo i poder fer front al seu futur.

La diagnosi de la ramaderia extensiva i el cens ramader van posar de manifest el risc de la desaparició de ramats, ja que, segons l’estudi encarregat pel Parc Natural, la disminució d'explotacions iniciada fa un segle s'ha agreujat en els darrers anys. Així, entre el 2000 i el 2020 van plegar un 46% de les explotacions ramaderes, concretament dotze van desaparèixer i només dues van trobar relleu, amb una mitjana d'edat dels ramaders de 61 anys. Per fer front a aquesta situació, els mateixos ramaders han creat l’associació ARAM amb la voluntat donar visibilitat i dinamitzar el sector posant en valor els beneficis que aquesta activitat comporta.

Canvi sobtat en el paisatge
La ramaderia és una activitat tradicional al Montseny i havia arribat a ser una de les més importants econòmicament pels seus habitants, a la vegada que és necessària per mantenir la riquesa en biodiversitat en el conjunt del massís. En aquesta línia, des del Parc Natural es treballa en un pla plurianual per fomentar la presència de ramaderia extensiva amb l’objectiu en posar-lo en pràctica aquest any 2022.

Pels gestors del Parc Natural, la desaparició de l’activitat ramadera dins l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny comportaria un canvi sobtat del paisatge i dels hàbitats. El massís del Montseny ha estat configurat per l’acció humana, els espais oberts han existit sempre, són fonamentals per al desenvolupament i la disseminació de les espècies arbòries. Hi ha espècies de plantes i animals que no es donen en continuïtat forestal i aquesta continuïtat eleva el risc d’incendis forestals. La ramaderia extensiva és l’activitat més important per mantenir aquesta biodiversitat, motiu