La taxa d'escombraries de Sant Celoni s'apuja de manera definitiva un 25% l'any 2022

L'equip de govern (Junts i ERC) no ha acceptat les al·legacions de l'oposició (PSC i CUP) en el ple d'aprovació definitiva de les ordenances fiscals per l'any vinent

Sessió plenària de l'Ajuntament de Sant Celoni
Sessió plenària de l'Ajuntament de Sant Celoni | YouTube Aj Sant Celoni
Redacció
28 de desembre del 2022
Actualitzat a les 18:02h
Les ordenances fiscals que regiran a Sant Celoni l'any 2022 ja s'han aprovat de manera definitiva en la sessió plenària extraordinària, celebrada telemàticament el 23 de desembre per la situació actual de la Covid-19. Per tant, també queda aprovat l'increment de la taxa d'escombraries d'un 25% per l'any vinent, després que l'equip de Govern municipal (Junts i ERC) ha tombat les al·legacions presentades pels grups de l'oposició (PSC i CUP).

L'al·legació presentada pel PSC anava en el sentit que l'augment del 25% és excessiu i injustificat recordant, altra vegada, que en els dos darrers anys i mig, la recollida d'escombraries s'ha apujat un global del 61%. El portaveu socialista, Eduard Vallhonesta, manifesta que "tal com està la situació de la Covid-19 l'increment de la taxa afectarà moltes famílies, de les quals a moltes potser no els arribarà cap mena d'ajut". Per això, demana una reflexió a l'equip de govern i doni suport a l'al·legació per congelar la taxa d'escombraries.

Des del PSC també es demana quin és el romanent de tresoreria que disposarà l'Ajuntament de Sant Celoni al tancament de l'exercici i, en el context covid, preveient que els sectors comercials i de restauració fruit de les restriccions, novament es veuran perjudicats, demanen una bonificació del 100% a les terrasses de la restauració l'any 2022.

Per la seva banda, el regidor de la CUP, Gerard Carot, ha celebrat que l'equip de Govern tingui la intenció d'aplicar una taxa progressiva en el moment de la implimentació del sistema de recollida Porta a Porta, "és la manera més raonable de fer-ho". En qualsevol cas el regidor cupaire ha expressat els seus dubtes que aquest sistema es pugui aplicar abans de l'any 2023 perquè el retard que es porta és molt considerable i, en aquest sentit considera que "Sant Celoni no es pot esperar a modificar aquesta taxa fins que no hi hagi un canvi de sistema de recollida.

Davant d'aquesta situació la CUP ha canviat la seva direcció del vot que en el ple del passat 27 d'octubre va donar suport a l'aprovació provisional de les ordenances fiscals "no ens oposàvem a l'increment de la taxa però hem de recordar que en aquell moment el Tribunal Constitucional feia poc que acabava de tombar les plusvàlues. Ara sabem que és possible que hi hagi una modificació i no es perd". Des de la CUP estan convençuts que ara és el moment d'aplicar una taxa progressiva.
Gerard Carot: Què fem amb la gestió de residus?

Les raons per no acceptar les al·legacions
El regidor de Serveis Generals, Ernest Vilà, ha estat l'encarregat de respondre les al·legacions plantejades pels grups de l'oposició. Per una banda, ha rebutjat la proposta del PSC per considerar que la baixada de preu de la taxa d'escombraries o la congelació mermaria de manera considerable els ingressos de l'Ajuntament de Sant Celoni l'any vinent i això no és viable. Amb l'aprovació definitiva de les taxes, la majoria queden congelades, tal com es va aprovar de manera provisional en la sessió plenària del passat 27 d'octubre.

Per altra banda, en resposta a l'al·legació presentada per la CUP, argumenta que la modificació que plantegen està vinculada al valor catastral. També ha manifestat que s'està fent un estudi de canvi de model de recollida d'escombraries (PaP) i els costos ja no seran els mateixos i, a partir d'aquest estudi ja es farà aquesta valoració perquè porta implícit un estudi econòmic que inclou el canvi de criteri. Vilà, diu que la proposta de la CUP ara no es pot aplicar perquè es detecten carències tècniques com, per exemple, que algun habitatge estigui mal regularitzat a nivell catastral o que falti alguna actualització.

Pel que fa a les preguntes sobre el romanent, Ernest Vilà, diu que encara s'està fent el tancament de dues relacions de factures que afecten al romanent, així com despesa compromesa que també el condicionen.

L'alcalde de Sant Celoni, Raül Garcia, ha manifestat, en relació a les plusvàlues, que malgrat les compensacions que es puguin fer considera que les pèrdues que tindrà el consistori serà considerable. I en la qüestió de la Covid-19 diu que des de l'equip de Govern s'estarà ametent de com evolucionarà l'epidèmida i de cara als propers mesos es prendran les decisions que calguin per ajudar els sectors perjudicats "en aquest ple tenim poc marge de maniobra i només ens podem centrar en resoldre el que ja venia dictaminat".
 
Arxivat a