En llibertat per falta d'indicis un dels agents de la Policia Local de Llinars del Vallès

Els jutges veuen insuficients les proves aportades contra l'agent Ricardo, germà de Titán, el suposat cap d'una trama de narcotràfic

Un dels agents de Llinars del Vallès detinguts pels Mossos d'Esquadra
Un dels agents de Llinars del Vallès detinguts pels Mossos d'Esquadra | Albert Segura / ACN
Redacció
17 de desembre del 2021
Actualitzat a les 16:56h
La secció Sisenaa de l'Audiència de Barcelona veu insuficients els indicis recopilats contra Ricardo Cantos Vaca, agent de la policia de Llinars del Vallès detingut i empresonat per suposats vincles amb una organització dedicada al tràfic de marihuana, i ha decidit deixar-lo en llibertat, segons ha informat La Vanguardia aquest dijous. L'agent Ricardo va sortir dimecres de la presó de Quatre Camins. És germà de Titán, el suposat capitost de l'organització criminal que dirigia des del seu lloc com a cap de la Policia Local de Llinars i que segueix empresonat.

El tribunal considera que no s'individualitza l'actuació concreta de l'agent Ricardo com a cooperador d'aquesta trama i per això decideix revocar l'ordre d'empresonament que va dictar un jutjat de Granollers i decretar la seva llibertat provisional. "Existeix un problema d'indefinició en enunciar les hipòtesis delictives" respecte a l'agent Ricardo, subratllen els jutges.

Els Mossos d'Esquadra van detenir el 26 d'octubre a 15 persones, entre elles quatre policies de Llinars del Vallès, com a membres d'una organització que es dedicava al cultiu i distribució de marihuana en naus industrials del polígon industrial de Can Prat, situat en el mateix municipi.

L'organització també va estendre els seus tentacles a diversos territoris de la rodalia de Barcelona on va instal·lar les seves plantacions en naus industrials de Corbera, Piera i Cerdanyola del Vallès. A la resta de detinguts, els Mossos els van confiscar plantacions indoor en els seus domicilis intervenint-los més de 7.000 plantes en alguns casos.

Els Mossos van punxar el telèfon i van col·locar balises en els vehicles dels agents investigats per a rastrejar els seus moviments. En el cas de l'agent Ricardo, no obstant això, l'Audiència considera que no s'individualitzen quines comunicacions i vigilàncies concretes l'afecten" ni "quines plantacions de marihuana trobades es connecten amb l'activitat de l'investigat".

Durant l'operació policial en la qual va ser detingut, a l'agent Ricardo se li van trobar en el seu domicili 1.860 euros en metàl·lic, quantitat que el tribunal considera "inexpressiva per si sola respecte de la seva possible participació en els delictes investigats".

Per tot això, la Sala veu "insuficients" les proves recaptades per la recerca i deixa en llibertat a l'agent a qui obliga a personar-se al jutjat cada quinze dies i li retira el passaport amb la prohibició d'abandonar el territori nacional. Els altres dos policies que van ser detinguts a l'octubre segueixen empresonats en Quatre Camins.

L'Ajuntament de Llinars del Vallès ha apartat els quatre policies del cos, a més de personar-se com a acusació popular en el cas i el passat 8 de desembre es va celebnrar un ple monogràfic, demanat per l'oposició, per tractar la qüestió de la Policia Local.