PSC i la CUP de Sant Celoni i la Batllòria critiquen la gestió dels festivals de final de curs a l'Ateneu

L'equip de Govern (Junts i ERC) replica que es va atendre a un document del Departament d'Educació enviat el 15 de novembre a tots els centres educatius

Teatre Ateneu de Sant Celoni
Teatre Ateneu de Sant Celoni | NBM / arxiu
Redacció
16 de desembre del 2021
Actualitzat a les 15:26h
Els grups municipals de l'oposició, PSC i la CUP, de Sant Celoni i la Batllòria han emès un comunicat a través del qual denuncien "la mala gestió de la polèmica sobre l'ús de l'Ateneu municipal per a la celebració de concerts de final de curs de les escoles públiques del municipi". Polèmica que es va emplenar les xarxes socials de Sant Celoni "arrel de la prohibició per part de l'Ajuntament de celebrar els festivals de finals de curs a l'Ateneu.

Els dos grups municipals consideren que la decisió, basada en una lectura extrema de les recomanacions del PROCICAT, va ser comunicada a les direccions dels centres d'una forma irrevocable i sense donar explicacions sobre el fet que altres iniciatives privades, incloent escoles concertades, sí que tinguessin autorització per dur a terme actes a l'Ateneu.

En resposta a aquesta polèmica, l'Ajuntament va negar haver prohibit la celebració d'aquests actes i va acabar traslladant a les escoles la decisió i responsabilitat de dur-los o no a terme, recomanant no fer-ho. Els grups de l'oposició a l'Ajuntament de Sant Celoni i la Batllòria (PSC i la CUP) manifesten el seu malestar "amb l'actitud de l'equip de govern davant d'aquesta situació.

Defensa del model d'escola pública catalana sense discriminació
En primer lloc, consideren que com a defensors del model d'escola pública catalana, rebutgen qualsevol situació de discriminació cap a aquesta. En moments de crisi com aquests "és quan més cal intensificar la defensa dels serveis públics en general, i l'escola no n'és una excepció". En el comunicat es remarca que el tancament de línies d'escola pública en resposta a la davallada de la natalitat dels darrers anys és una mostra de la vulnerabilitat d'aquest sector. És per això que defensen que, ara més que mai, els governs locals mostrin una complicitat i bona entesa amb les seves escoles públiques i les facin partícips d'aquest tipus de decisions.

En segon lloc, critiquen la forma com s'ha gestionat aquesta polèmica. Tenint en compte el marge de temps, pensen que no hi havia motiu per no convocar les direccions de les escoles per tal de prendre una decisió consensuada que evités el risc de contagi, adaptant formats, limitant aforaments. "Lamentem, doncs, que la dialèctica entre direccions d'escola i associacions de famílies (AFA) per un costat, i Ajuntament per un altre, s'hagi produït en un terreny tan poc saludable per al debat com són les xarxes socials", i que la decisió de l'Ajuntament s'hagi modificat arrel d'aquesta polèmica i no d'una bona entesa entre les parts implicades. També lamenten que l'Ajuntament, en les seves comunicacions amb escoles i AFAs hagi negat la prohibició inicial i no hagi estat capaç de reconèixer l'error en la gestió d'aquesta situació.

Al llarg d'aquesta crisi, els partits de l'oposició "hem volgut restar al marge del debat a les xarxes socials per evitar interferències". No obstant, manifesten, que un cop tancada en fals la polèmica, sense cap assumpció per part del govern local d'un error en les seves decisions i forma d'actuar, volen posar de manifest el seu malestar i rebuig a la gestió política d'aquesta situació.

Tant el PSC com la CUP, com a partits de l'oposició a l'Ajuntament ens comprometen a portar al proper ple les iniciatives necessàries perquè l'equip de govern reconegui el seu error i posar en valor el paper de l'escola pública catalana.

"Vetllar per la seguretat de la Comunitat educativa"
L'equip de Govern de l'Ajuntament de Sant Celoni i la Batllòria (Junts i ERC) ha replicat el punt de vista dels dos partits de l'oposició. En aquest sentit, remarca que davant el considerable increment de contagis per Covid-19 i atenent a les recomanacions enviades el 15 de novembre pel Departament d'Educació i el Departament de Salut respecte als festivals de Nadal de les escoles, l'Ajuntament de Sant Celoni va decidir reduir l'aforament del Teatre Ateneu en horari escolar.

Tot i que semblava que aquestes recomanacions acabarien plasmant-se en la resolució de mesures per al control del brot epidemiològic, la darrera resolució de mesures pel control de la Covid-19 no ho ha marcat com a obligatori. "Per tant, a diferència del que l'Ajuntament va comunicar inicialment, en el cas que algun centre educatiu vulgui fer servir el Teatre Ateneu amb l'aforament del 100%, ho pot fer". La majoria d'escoles del municipi han optat per ajornar el festival de Nadal i realitzar-lo després de festes, si les dades epidemiològiques ho permeten, o fer-lo al pati de l'escola.

Les escoles que han decidit fer-ho al Teatre Ateneu ho faran amb el 100% d’aforament, tal i com permet la normativa. "En tot moment, la voluntat del consistori ha estat vetllar per la seguretat de tota la Comunitat educativa del municipi i acompanyar a tots els centres en allò que pugui ser necessari".

Aclariment sobre l'ús del Teatre Ateneu
Per altra banda, des de l'equip de Govern municipal es deixa constància que el passat 1 de desembre ja va fer públic un aclariment sobre aquesta qüestió i fent esment el document que el passat 15 de novembre el Departament d'Educació va enviar a tots els centres educatius amb un seguit de recomanacions en relació a les festes i celebracions d'hivern.

- Si les condicions meteorològiques ho permeten, es recomana fer les festes i celebracions en un espai exterior, encara que impliqui que les persones participants hagin d´anar abrigades.

-Les famílies poden assistir a les cantades, concerts i celebracions quan el centre educatiu així ho indiqui, seguint totes les mesures de prevenció i protecció enfront de la covid-19.

- Si no es possible dur a terme la totalitat de la celebració en un espai exterior, s'ha de fer en un espai interior que garanteixi una ventilació adequada de l'espai. L'aforament màxim és el que permeti disposar de 2,5 m2 per persona.

- Les obres de teatre, cantades i concerts de Nadal es recomana que es duguin a terme a l'espai exterior (pati).

- Per evitar aglomeracions s'aconsella que l'entrada i la sortida a l'espai o al recinte es faci de manera esglaonada.

- Tothom que accedeixi a la festa o celebració ha de realitzar rentat o higiene de mans i han de portar la mascareta col·locada correctament.

En el cas del Teatre Ateneu de Sant Celoni, per disposar de 2,5 m2 per persona és necessari rebaixar l'aforament al 50% de capacitat total, és a dir, 256 persones d´un aforament total de 512 persones. En aquells moments, donat que semblava que aquestes recomanacions acabarien plasmant-se en la resolució de mesures per al control del brot epidemiològic, l'Ajuntament va optar per reduir l'aforament del Teatre al 50% dins l'horari escolar i informar a les escoles que en cas que volguessin realitzar els festivals de Nadal amb famílies els haurien de fer al pati de l'escola.

Però la darrera resolució de mesures per al control de la Covid-19 no ha publicat com obligatori el compliment de les recomanacions del document enviat a les escoles pel Departament d'Educació. Per tant, a diferència del que l'Ajuntament va comunicar inicialment, en el cas que algun centre educatiu vulgui fer servir el Teatre Ateneu amb l'aforament del 100%, ho pot fer.


 
Arxivat a