«Pels 08470 «La Marató» de TV3 és sinceritat, transparència i solidaritat»

Maria Blanché i Carme Magem expliquen que Sant Celoni és un poble que s'aboca per la causa, per molt que ens diguin que els catalans «som garrepes»

Carme Magem i Maria Blanché, dues de les impulsores d'Els 08470 per La Marató de TV3
Carme Magem i Maria Blanché, dues de les impulsores d'Els 08470 per La Marató de TV3 | Jordi Purtí
16 de desembre del 2021
Actualitzat el 17 de desembre a les 17:43h
Maria Blanché Tarragó (Sant Celoni, 1964) i Carme Magem Oms (Sant Celoni, 1951), són dues de les impulsores del col·lectiu Els08470 que des de l'any 2010 aglutina totes les activitats que s'organitzen al municipi per recaptar fons a favor de La Marató de TV3, amb un rècord de 37.611,50 euros l'any 2019. En tots aquests anys des de Sant Celoni s'han aportat 221.402,23 euros. No són cap entitat ni cap associació. Són un grup d'amics que saben que cada any a partir del mes de setembre han de dedicar temps per una bona causa com és La Marató de TV3 i se senten felices perquè "Sant Celoni és un poble solidari", diuen en aquesta entrevista.

- Com es crea Els 08470?
- Va néixer un any que un grup d'amics érem a la plaça de la Vila de Sant Celoni i vàrem veure que l'única contribució a La Marató de TV3 era una pancarta. Llavors vam decidir enredar més amics per intentar muntar la marató de l'any següent. Enredar-los va ser fàcil, però saber com ho havíem de fer ja era més complicat. Després vam trucar a TV3 per demanar-los com ho havíem de fer. El primer que ens van dir era que ens calia posar-nos un nom. Vam escollir el 08470 perquè és el codi postal de Sant Celoni i considerem que engloba tot el poble. Des de l'any 2012 que estem funcionant.

- Sou un grup molt nombrós?
- Actualment som onze persones que d'alguna manera dirigim el col·lectiu, però realment el col·lectiu considerem que és tot el poble. És molt transversal perquè hi participa tothom. Les escoles, les entitats culturals, les esportives, els comerciants, les empreses... N'estem molt satisfets perquè som l'únic poble de Catalunya que ho fem d'aquesta manera. L'aportació és del poble sencer i no pas d'aquesta entitat o l'altra. És una manera que la gent se senti identificada.
 

Membres del col·lectiu Els 08470 Foto: NBM / arxiu



- De tota manera, hi ha d'haver alguna organització per tirar-ho endavant. Com funcioneu?
- Molt fàcil. Les persones que formem part del grup ens dediquem a fer allò que sabem. Hi ha qui té capacitat per organitzar activitats, altres es dediquen a portar la comptabilitat, uns quants van a veure els botiguers i comerciants... i així aconseguim fer-ho funcionar. Som formiguetes que fan la seva feina que la comparem com haver de muntar un trencaclosques que han d'anar encaixant les peces.

- Les activitats solidàries per a La Marató no són només el dia que es fa, en alguns casos ja es fan abans
- Sí. De fet, la primera activitat es va fer el 7 de novembre amb la presentació dels equips de bàsquet, però també n'hi ha hagut a la Biblioteca l'Escorxador, l'obra de teatre de l'Esplai, música punxada per un DJ, la marxa per Olzinelles i la passejada de gossos amb 80 participants i la presència de TV3.

"En el conjunt d'activitats en tenim una trentena, pel diumenge 19 de desembre durant tot el dia hi haurà activitat a la plaça de la Vila amb més d'una quinzena d'activitats. S'acabarà amb la pesada dels galls, una de les més esperades pel poble"


- Quantes activitats teniu programades per al dia de La Marató?
- En el conjunt d'activitats en tenim una trentena, pel diumenge 19 de desembre durant tot el dia hi haurà activitat a la plaça de la Vila amb més d'una quinzena d'activitats. Al voltant de les set de la tarda hi haurà la pesada dels galls Astèrix i Obèlix, una de les més esperades pel poble, juntament amb la Quina que té la participació del comerç celoní. Però les activitats programades són molt diverses per la transversalitat que parlàvem abans i concentrar-les a la plaça de la Vila fa més festa i la gent s'anima més, té ganes de La Marató.
 

Endevinar el pes dels galls Astèrix i Obèlix, un dels èxits de les activitats de La Marató de TV3 a Sant Celoni Foto: Jordi Purtí


- Què voleu dir quan dieu que el vostre secret és la transparència?
- Doncs com que es remenen molts diners volem ser transparents del tot, que no hi hagi ni un bri de dubte. Volem ser transparents amb tothom perquè sàpiguen de manera fefaent que la col·laboració econòmica que s'ha fet el seu destí ha estat La Marató de TV3. Amb això som molt clars, euro a euro. Per nosaltres La Marató és sinceritat, transparència i solidaritat.

"l'any 2019 vàrem fer el rècord de recaptació amb 37.611 euros, als quals hi ha sumats el retorn dels diners de la rifa de Nadal que la gent no va voler cobrar i que va suposar poder afegir més de 3.600 euros."


- De quines xifres parlem?
- L'any 2010 vàrem encetar el marcador amb gairebé 8.000 euros i any a any la xifra es va anar incrementant per moure'ns gairebé sempre entre els 23.000 i els 25.000 euros. L'any 2018 ja vàrem fer un salt important fins als 28.300 euros i fer el rècord l'any 2019 amb 37.611 euros, als quals hi ha sumats el retorn dels diners de la rifa de Nadal que la gent no va voler cobrar i que va suposar poder afegir més de 3.600 euros. Això ens ha passat dues vegades i com que La Marató tanca la recaptació el 15 de març i els diners de la rifa es poden tornar fins al 22 de març, avisem a la Fundació La Marató que deixi oberts els de Sant Celoni una setmana més. L'any passat, confinats per la Covid-19, va ser un any complicat, però, amb tot i això, vàrem recaptar poc més de 13.000 euros.

- Per aquest any 2021 amb les activitats que s'han portat a terme quant es porta recaptat?
- Ja s'han recaptat 11.300 euros. Pensem que aquest any 2021 amb la qüestió de la salut mental també pot ser un bon any.

- Heu notat si en funció de la malaltia a la qual es destinen els diners si la gent col·labora més o menys?
- Sant Celoni és molt solidari i pensa en La Marató de TV3, per molt que diguin que els catalans som garrepes. Sí que és veritat, però, que l'any que es va dedicar al càncer la gent s'hi va abocar molt, però les xifres són força estables.

- Com penseu que pot afectar la Covid-19 en l'edició d'enguany?
- Esperem que no afecti gaire, però ja veurem com evoluciona tot plegat.