L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició homenatja el xef Santi Santamaria al MNAC

El museu va acollir dimecres la mostra «Cartes d’una vida» i un menú preparat per Jordi Vilà del restaurant Alkimia

Carles Vilarubí, president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició
Carles Vilarubí, president de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició | Pere Francesch / ACN
Redacció
26 de novembre del 2021
Actualitzat a les 15:05h
L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha homenatjat el xef Santi Santamaria quan fa deu anys de la seva mort. El MNAC ha acollit només per dimecres passat la mostra Cartes d'una vida, que està formada per 50 cartes de restaurants que Santamaria va visitar i pels quals sentia un afecte particular. Després de la presentació de la mostra i de la glossa de Paco Solé i Parellada, propietari del 7 portes, els convidats van gaudir d'un menú preparat per Jordi Vilà, xef del restaurant Alkimia i Premi Nacional de Gastronomia 2021.

En declaracions a l'ACN, el president de l'Acadèmia, Carles Vilarrubí, va definir que Santamaria com "un visionari i un pioner, que va redefinir la nova cuina catalana i la cuina de proximitat". Vilarrubí, ha destacat que l'acte al MNAC serveix per homenatjar el cuiner i ha recordat la frase de Santamaria: "De la cuina a la taula i de la taula als sentits". Ha dit que Santamaria va ser "un autodidacta i un intel·lectual de l'estudi de la cuina".

Per la seva part, Paco Solé i Parellada, propietari del 7 portes i acadèmic, encarregat de fer la glossa de Santamaria ha dit que el xef era "un home de família, compromès amb la cuina, autodidacta i un gran lector i escriptor, que coneixia les arrels de la nostra cuina". En conclusió, ha afegit, Santamaria era un "cuineràs" i va aconseguir una fita en la història de la gastronomia catalana. "Venim a celebrar una persona que va contribuir al creixement de la nostra cuina".

Solé va recordar també que Santamaria va viure la primera revolució gastronòmica i va albirar la revolució de Ferran Adrià. "Santamaria va dir que no hi ha una cuina tradicional i una molecular, sinó que n'hi ha de bones i de dolentes", va manifestar.

Tant Vilarrubí com Solé van recordar que l'any 1994 es va convertir en el primer cuiner català mereixedor de tres estrelles Michelin, pel seu restaurant El Racó de Can Fabes, inaugurat l'any 1981 juntament amb la seva esposa Àngels.
 

Una de les cartes de la col·lecció de Santi Santamaria exposades Foto: Pere Francesh / ANC



Cartes d'una vida
Cartes d'una vida és el títol de l'exposició amb la qual va arrencar l'homenatge a Santi Santamaria. Una mirada a la memòria afectiva del xef fonamentada en el record d'alguns dels restaurants que més va estimar. Segons Josep Vilella, acadèmic i comissari de l'exposició, "si en alguna cosa es reflecteix l'ànima d'un restaurant, és en els seus plats i, aquests, on es perpetuen, és a la carta. Guardar-les és una manera de col·leccionar petits fragments de la seva vida". Vilarrubí ha manifestat que Santamaria va ser un gran col·leccionista de llibres i de les cartes dels menús on va viatjar i va guardar.

La mostra, que només es va organitzar per aquest acte, inclou una cinquantena de cartes inèdites de restaurants d'amics que Santamaria va visitar en els seus viatges i pels quals sentia un afecte molt particular. A l'exposició s'hi troben les cartes de Ducasse, Bocuse, Chapel, Bras, Roellinger, Robuchon, Blanc, germanes Rexach, Neichel, Haas, Gaig, Fornell, Puig, Lorain, Wohlfahrt, Gironès, Féolde, Urdiain, Koerper, Garcia, Santini, Souvereyns, O’Connell, Terrail, Santini, germans Torres, Monje i Blockbergen, entre d'altres.

L'acte també va incloure un àpat-homenatge. Jordi Vilà, xef del restaurant Alkimia i Premi Nacional de Gastronomia 2021, va interpretar Santamaria en l'àpat preparat per l'ocasió amb un menú amb plats com carxofa farcida de ventresca, garotes i caviar; pilota de perdiu amb col caramel·litzada i cua de bou amb tripetes de bacallà. Unes peres escalivades amb xocolata blanca i iogurt han estat les postres seleccionades per tancar el menú d'aquest àpat-homenatge, una llaminadura efímera vestida de tardor.

A l'acte al MNAC hi ha assistit Jaume Giró, conseller d'Economia i Hisenda i Joan Gòdia i Tresànchez, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; així com companys de professió com Nandu Jubany, Joan Roca, Òscar Manresa o Javier Torres. També Joan Carles Ibáñez, Premi Cap de Sala 2019 i amic de Santamaria, que ha estat l'encarregat de presentar el maridatge del sopar, junt amb els membres de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
Arxivat a