Es recomana definir els límits del nucli de la Força de Sant Pere de Vilamajor amb major precisió

L'entitat SOS, Protegim Sant Pere es basa en un informe del Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor per seguir defensant el fossar de l'antic castell «contra l'especulació»

Pancarta reivindicativa per salvar el fossar de l'antic castell de Sant pere de Vilamajor
Pancarta reivindicativa per salvar el fossar de l'antic castell de Sant pere de Vilamajor | SOS, Protegim Sant Pere
Redacció
10 de novembre del 2021
Actualitzat a les 17:01h
Una pancarta amb la inscripció "La Força de Vilamajor afectada per l'especulació reclama protecció" penjada per l'entitat SOS, Protegim Sant Pere en la celebració del Vilamagore aquest cap de setmana passat, ha servit a l'entitat per seguir defensant el patrimoni cultural de Sant Pere de Vilamajor.

Segons SOS, Protegim Sant Pere cal salvar el fossar de l'antic castell que "ara és amenaçat per la construcció d'un pont". D'acord amb l'informe "Protecció i delimitació de La Força de Vilamajor" elaborat pel Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor (CESPV) es diu que el perímetre del nucli històric de La Força està hauria d'incloure la riera com a antic fossar del castell, reivindica l'entitat.

En l'informe es diu que tots els elements de La Força de Vilamajor han de ser catalogats com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), entre els quals els fossats, que caldria protegir amb els vestigis trobats a banda i banda. Per aquest motiu, es recomana revisar el catàleg de protecció per afegir els elements que hi falten i actualitzar els graus de protecció dels elements castrals a la categoria de BCIN.
 
El mateix informe, del 28 de febrer d'aquest any i signat per Higini Herrero, coordinador en funcions del CESPV, quan parla de límits s'entén que són tots els elements de la fortificació  que estan a l'interior dels elements perimetrals: muralles i fossats. Per aquest motiu, es recomana definir aquests límits amb major precisió per tal que tots els elements a protegir  hi quedin inclosos.

Conclou que com que no s'han localitzat encara tots els elements, també es recomana mantenir un perímetre superior d'interès arqueològic per assegurar-se que es protegeixen estructures que avui encara no han estat localitzades.

SOS, Protegim Sant Pere va començar la seva activitat reivindicativa ara fa justament un any amb la campanya "Amb la força de Vilamajor. SOS Sant Pere. Aturem la destrucció del patrimoni històric, paisatgístic, identitari i cultural". La finalitat, aturar les obres que, al seu parer, afecten greument elements del patrimoni cultural i paisatgístic d'aquesta població.