Catalunya vol reactivar el sector del pinyó a terrenys en desús i aclarides

Dues parcel·les entre Hostalric i Fogars de la Selva és on es fa una prova pilot del projecte Quality Pinea

Un treballador forestal fa una aclarida en una pineda en desús
Un treballador forestal fa una aclarida en una pineda en desús | Cedida a l'ACN
Redacció
28 d'octubre del 2021
A Catalunya hi ha prop de 40.000 hectàrees de pi amb un potencial productiu de pinya de 500 quilos per hectàrea i un volum de negoci estimat de 5 MEUR. Les xifres, però, no passen del paper i la realitat és que la majoria dels terrenys no tenen cap tipus de gestió i els seus propietaris no en treuen rendiment. El projecte Quality Pinea fa temps que treballa per reactivar el sector. Enguany impulsa una prova pilot en dues parcel·les forestals entre Hostalric i Fogars de la Selva (Selva). Es tracta d'aclarides per afavorir la producció de pinyes donant llum a les capçades.

És a dir, fer-les més rendibles. En paral·lel, des del Consorci Forestal animen a plantar pins pinyers en terrenys en desús amb la tècnica de l'empelt, que n'accelera la producció. El pinyó és un producte amb un "gran valor afegit" però amb una demanda que supera de llarg l'oferta i una problemàtica afegida: els furts.

"Tenim molta superfície amb poca o nul·la gestió. Per tant, hem de fer el clic i posar-la en producció perquè la matèria primera la tenim", assegura el tècnic del Consorci Forestal de Catalunya Josep Maria Tusell. I ho fa a través d'iniciatives com aquesta prova pilot que està duent a terme en dues parcel·les de 4 hectàrees cadascuna en una zona forestal entre els termes d'Hostalric i Fogars de la Selva. "Una de les línies de treball és l'assaig de noves tècniques per posar en producció masses naturals de pi pinyer. Tenim línies amb masses que empeltem i també moltes hectàrees de boscos de pins que estan completament abandonades", explica Tusell.

Amb els resultats obtinguts, s'elaborarà un manual amb orientacions de gestió d'aquestes parcel·les per als propietaris que tinguin terrenys d'aquestes característiques i "els vulguin posar en funcionament".
 

Catalunya busca reactivar el sector pinyoner Foto: Cedida a l'ACN


Tres problemes endèmics
De fet, és vox populi que el negoci del pinyó és rendible. El problema rau en les dificultats cròniques a les quals s'enfronta el sector. Per una banda, la gestió –que s'està abordant amb el projecte Quality Pinea-; per l'altra, el sanitari per la plaga del 'Leptoglossus' i, finalment, els furts que són difícils de combatre sense una normativa clara. Es tracta d'un producte llaminer i la falta de control dona als lladres via lliure.

Tusell afirma que es calcula que un 90% de la producció de pinyes és robada. "És un percentatge altíssim", remarca. I això que el preu del pinyó s'enfila any rere anys i pot arribar a un preu d'entre 70 i 80 euros el quilo.