Dos dies de la Fira de l'Olla de Breda

Durant tot el cap de setmana ceramistes i terrissaires tant de Breda com d'altres indrets mostraran els seus millors productes

Torna la Fira de l'Olla
Torna la Fira de l'Olla | Ajuntament Breda
Redacció
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 8:00h
El cap de setmana del 9 i el 10 d’octubre Breda celebrarà la novena edició de la Fira de l’Olla, que torna després que s'hagués hagut de suspendre l'any 2020. Durant dos dies el nucli històric del municipi es transformarà per acollir l’esdeveniment que dona a conèixer el sector ceramista i terrissaire, puntal durant generacions en el desenvolupament econòmic de la Vila de Breda.

Des de la seva edició inicial la Fira de l'Olla de Breda ha anat consolidant l'aposta per fer un esdeveniment proper i atractiu al públic, combinant l'oferta comercial amb propostes d'oci i un fort component divulgatiu. Així, durant tot el cap de setmana ceramistes i terrissaires tant de Breda com d’altres indrets mostraran els seus millors productes als expositors disposats al recinte de la Fira, on també tindran el seu lloc els comerciants locals. A més, la Fira de l'Olla comptarà amb demostracions d'elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic, fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina.

Enguany la Fira de l'Olla començarà amb un dels seus actes més destacats: La demostració de cuina amb cassoles de Breda a càrrec de cuiners i cuineres bredenques, que inaugurarà les activitats el dissabte 9 a partir de les 10.30h. a la plaça de la Vila. Com en els darrers anys comptarà amb la presentació i dinamització de Sergi Cervera, actor del Polònia de TV3. L'acte canvia de dia i es celebrarà el matí de dissabte i no de diumenge, com era habitual fins ara. A les 12 del migdia tindrà lloc un tast dels plats fets amb cassoles de Breda. Tindran un cost d'un euro, i la recaptació es destinarà a finalitats solidàries. L'endemà, també a les 12 del migdia, es celebrarà un tast de vins elaborats en àmfora i de formatges de tupí a càrrec de l'espai especialitzat El Bocamoll de Sant Celoni. Relacionat també amb el vessant gastronòmic de la Fira de l'Olla no faltaran els anomenats "Menús de Cassola", propostes de diversos restaurants del municipi que oferiran un menú amb plats on la terrissa és clau en la seva elaboració.

Conferències i xerrades
Com és la tònica habitual, hi haurà diverses conferències i xerrades sobre la terrissa i les seves diferents aplicacions. Fins i tot es podrà gaudir de "Sons del fang", un concert temàtic amb instruments elaborats amb terrissa a càrrec del músic Ernest Martínez.

Per altra banda destaca l'exposició "La ceràmica artística de Breda. Des de Josep Aragay als nostres dies", que es podrà veure al Centre Cultural Els Forns. Un recorregut per l'ús artístic de la terrissa, que també és present a Breda des de fa generacions. En aquesta línia també tindrà lloc la presentació del llibre "La tradició terrissera de Breda (s.XV-s.XX). Terreres, obradors, forns, elaboració i vocabulari", a càrrec dels seus autors, la geòloga Anna Anglisano i l'historiador Jordi Goñi. Amb aquest treball es van proclamar guanyadors de la Beca de Recerca de la Selva del Centre d'Estudis Selvatans.

La Fira de l'Olla mantindrà activitats clàssiques com la demostració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec de terrissaires bredencs o un taller de manualitats amb argila a càrrec de Yolanda Flor4Pètals. Per altra banda tornen les activitats lúdiques relacionades amb la ceràmica i la terrissa que es van implantar en els darrers anys, com la cursa de terrissaires on els participants hauran de ser els més ràpids amb una post sobre l'espatlla o el joc de trencar l’olla. Aquestes dues activitats comptaran amb la dinamització dels monitors de l'empresa de lleure esportiu El Relleu.

patrimoni històric
La Fira de l’Olla també servirà per difondre el patrimoni del nucli històric del municipi amb visites guiades al llarg del cap de setmana. A un preu de 2 euros la visita, el visitant podrà conèixer a fons tots els racons del nucli històric de la Vila de la mà de guies locals.

La Fira de l'Olla de Breda arriba a la seva novena edició amb l'aspiració de continuar un format que s'havia consolidat abans de la interrupció provocada per la pandèmia. Un cap de setmana on la Vila de Breda posa a l’aparador la seva experiència en l’ofici de la ceràmica i la terrissa, aportant un valor afegit a un producte que durant segles ha estat motor de l’economia local.