Teresa Sagrera publica una nova novel·la històrica «Cabells de gebre»

L'escriptora de Sant Pere de Vilamajor ha volgut fer un petit homenatge al patrimoni natural, arquitectònic i cultural del Montseny

Exemplars de Cabells de gebre, la nova novel·la històrica de Teresa Sagrera
Exemplars de Cabells de gebre, la nova novel·la històrica de Teresa Sagrera | TSB
28 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:15h
Aquest dimecres 29 de setembre sortirà publicada la nova novel·la històrica de l'escriptora de Sant Pere de Vilamajor, Teresa Sagrera. Es tracta de Cabells de gebre (Columna edicions). "Vaig escriure aquest llibre des de la meva estimació més absoluta cap al Montseny, per això he intentat que fos un petit homenatge al patrimoni natural, arquitectònic i cultural de la nostra estimada serralada.", ha manifestat l'autora a NacióBaixMontseny.

La novel·la està ambientada en el segle XIV i recrea els escenaris del moment: castells de la zona (castell Vell de Llinars del Vallès, castell de Montclús, castell de Vilamajor i, especialment, el de Montsoriu), esglésies, viles, monestir de Breda; la vida rural (cultius, masies) i la societat (costums, enfrontaments entre senyors i la gent del poble, els esclaus, la pesta, les visites pastorals del bisbe de Barcelona); la política (El comte Bernat II de Cabrera  és un dels protagonistes, hi apareixen altres nobles de la zona i la seva relació amb els reis de la corona catalanoaragonesa, principalment Pere III, de qui el de Cabrera en va ser la seva mà dreta); la cultura (algunes de les llegendes de Montsoriu i alguna de les del Montseny també hi són reflectides); la natura (vegetació i fauna de la zona).

La primera presentació es farà el dissabte 2 d'octubre a Sant Pere de Vilamajor al local municipal La Fàbrica amb la també escriptora Maria Carme Roca

Teresa Sagrera
Teresa Sagrera Bassa va néixer el 1966 a Sant Pere de Vilamajor. És mestra de primària i des del 1998 treballa al seu poble, a l'Escola Torre Roja. Forma part del Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor (CESPV) i del Grup d’Escriptors del Montseny. Ha publicat diversos articles a la revista de difusió periòdica del CESPV, on el 2009 també va publicar el seu primer llibre, Vols que t'expliqui... Vilamajor? L’any 2012 va quedar finalista del Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb Confidències d'una reina, editada el 2013. Ha publicat diversos relats: «Com un xàfec d'estiu» (2014), «Migdiada per pur plaer» (2015), «Carrer Mimosa» (2015), «Els estius dels nens de poble» (2016), «Desig de Cap d'Any» (2018), «El tren de mitjanit» (2018), «Emboscats» (2019).

Des del 2014 col·labora com a columnista al diari digital NacióBaixMontseny (Nació Digital), l'any 2018 va començar a publicar setmanalment el «Dietari de l'okupa de l'altell» a El 9 Nou del Vallès Oriental i fa articles periòdicament a la revista Vallesos. Gent, terra i patrimoni. El 2019 va publicar Sal roja, en coautoria amb Ramon Gasch, i la novel·la juvenil Pots comptar amb mi.