Mireia Andreo: «Les agències de viatge ens hem hagut de reinventar per sobreviure»

La propietària d'Events i Viatges de Sant Celoni, diu que la gent té ganes de viatjar tot i la crisi. Els destins són sobretot peninsulars, illes canàries i illes balears

La Covid-19 ha afectat d'una manera fefaent les agències de viatge
La Covid-19 ha afectat d'una manera fefaent les agències de viatge | Cedida
15 de setembre del 2021
Actualitzat el 20 de setembre a les 11:10h
Som a les acaballes del segon estiu immers en la pandèmia de la Covid-19 que, des de fa més d'un any i mig ho ha capgirat absolutament tot. També la manera de viatjar i de fer turisme, a tota hora pendents de les condicions sanitàries del mateix país on es resideix com de les condicions que s'estableixen en els països de destí. Mireia Andreo (Barcelona, 1972) és la propietària de l'agència Events & viatges de Sant Celoni i en aquesta entrevista explica les dificultats que han hagut de driblar en tots aquests mesos i com s'han hagut de reinventar per a subsistir a la crisi sanitària.

- Les agències de viatge encara noten els efectes de la pandèmia?

- I tant que es nota. Moltes agències hem estat tancades durant tot aquest temps de pandèmia de la Covid-19. Jo mateixa des de fa un any i mig treballo des de casa, però hi ha hagut moltes agències que han hagut de tancar i moltes han treballat a molt baix rendiment. També hi ha hagut majoristes molt grans que han abaixat la persiana o estan immerses en una greu crisi econòmica. Bàsicament els que ens entra són reserves d'hotel. A tot plegat s'ha d'afegir que cada vegada hi ha més contractacions que es fan a través d'internet. Està clar que avui les agències no en fem prou en tenir una botiga oberta, ens cal també el plus d'internet. Tinc molt clar que fins al 2023 això no es recuperarà.

- El fet que les mesures de seguretat relacionades amb la Covid-19 no siguin les mateixes a tots els països, també afecta l'hora de viatjar?

- Sí, molt. És una situació complicada perquè cada país fa les seves pròpies normes fins i tot entre estats de la mateixa Unió Europea. N'hi ha que et demanen el passaport Covid, altres que exigeixen una PCR, en altres s'hi pot entrar més lliurament i sense necessitat de la mascareta. A més, les condicions poden canviar en qüestió de 24 hores, per tant hem d'estar contínuament pendents de les ambaixades per saber que és el que demanen. I no solament per anar a un determinat país, sinó el que has de fer per tornar a casa. Això afecta molt.

"Disposar d'un calaix amb estalvis per poder sobreviure la crisi ha estat la base. Ara, però, viure només de vendre viatges ja no es pot, per això cal reorientar el negoci i jo és el que he fet obrint una línia de venda d'assegurances"


- Per tant, disposar d'un passaport Covid no et garanteix poder viatjar a l'estranger?

- No. És una garantia, però no definitiva. Hi ha molts països que exigeixen més controls com la PCR o altres mesures com el test d'antígens. No ens ho posen fàcil.

- I en aquest any i mig de crisi com s'ha pogut sobreviure?

- Mira la base principal de tot és poder disposar d'un petit calaix amb estalvis i d'aquesta manera anar parant els cops. Però també cal reinventar-nos i jo ho he fet. Seguiré amb l'agència de viatges, però no només. Una part del negoci estarà dedicat a assegurances. Deixaré de ser Events i Viatges per convertir-me en Latitud 41 Travel & Insurance Company i treballar amb totes les companyies per poder fer assegurances de tota mena. Ens hem hagut de buscar la vida d'una altra manera i reinventar-nos. Per exemple una de les coses que tinc ganes de fer, i ja ho estic treballant, són viatges especialitzats de fotografia.

- La Covid-19, d'alguna manera, ha fet espavilar la gent?

- Jo estic segura que la pandèmia ha anat malament, però també ha anat bé. Malament perquè moltes de les gestions que fèiem de manera presencial ara la clientela ho fa de manera telemàtica, però bé perquè les que hem sobreviscut tornem a fer gestions per planificar un viatge que havíem deixat de fer fa molts anys.

- Es nota que la gent té ganes de viatjar?

- I tant que sí. Moltes, però moltes. A mi em paren del carrer i em demanen coses, expressen les seves inquietuds, fan propostes i nosaltres hem de mirar de complau-re els sempre que sigui possible. Gent gran, joves... és com si el món s'acabés i han de fer-ho ja.
 

L'activitat a les agències de viatge es va recuperant poc a poc Foto: Cedida



- D'alguna manera en tot aquest temps també han hagut de treballar molt les xarxes socials per a promocionar els seus productes?

- Sí l'Instagram i el Facebook els hem fet servir força, però també a base de missatges directes en grups de Messenger i Whatsapp, on hi tinc molts contactes. Ara, aprofitant el canvi en el negoci també renovarem la pàgina web on els clients, si ho desitgen, també podran fer reserves de vols d'avió o d'hotel.

- S'han abaratit els preus dels viatges?

- En aquest període de Covid-19 és evident que sí, però els preus aniran tornant a la normalitat. Ara hi ha moltes companyies de baix cost i quan la situació es vagi posant al seu lloc aquestes companyies o bé desapareixeran o ja vendran molt més car. De fet, ja hi ha alguns productes que es comença a notar la pujada de preus. Ara, encara podem trobar viatges de Madrid a Egipte per 299 euros.

"Les persones que estem al davant d'una agència de viatges hem tingut moments molts durs en aquests mesos de pandèmia. Som les que hem hagut d'aguantar tots els cops en el moment d'anul·lar contractacions i, personalment, fins i tot he rebut amenaces"


- Les agències de viatge són el germà pobre del sector turístic?

- Som els que hem notat la crisi d'una manera més directa i aquells clients de tota la vida ja no ho són tant i a més hem hagut d'aguantar tots els cops en el moment d'anul·lar viatges o altres serveis. Hi ha casos que ens ho han fet passar molt malament, personalment he rebut amenaces exigint el retorn dels diners. En molts casos ens hem hagut de rascar la butxaca nosaltres mateixos. Certament hi ha hagut moments molt durs i els clients no volen entendre que nosaltres no som res més que uns intermediaris.

- Quines són les preferències dels viatgers avui?

- Bàsicament península, les illes canàries i les illes balears, sobretot, i una mica Europa com les illes de Madeira i les Açores, a Portugal. No volen fer viatges massa allunyats. Ara sembla que es comença a moure una mica més, però de moment encara hi ha molta tranquil·litat en aquest sentit. Els que han viatjat més són els sud-americans que viuen aquí i han anat a veure la seva família.
 

Mireia Andreo amb ganes que es pugui tornar a viatjar amb normalitat Foto: Jordi Purtí



- Quin viatge em recomanaria?

- Si haig de recomanar diria que fer la volta al món, però a mi m'agrada molt Cuba, tot i que ara és una mica complicat anar-hi. És un país molt segur i fantàstic, tot i que políticament no estan massa bé. Hi ha moltes coses que no surten a les notícies.