El 4 de setembre s'inaugura l'expoció de fotografies «Sant Celoni entre els anys 70 i 80»

Es tracta d'un recull de 72 imatges, gairebé totes inèdites, que Josep M. Miquel va fer en aquesta època al municipi

La Cuca del grup Cumatrenbumsa en un cercavila pels carrers de  Sant Celoni
La Cuca del grup Cumatrenbumsa en un cercavila pels carrers de Sant Celoni | Josep M. Miquel
Redacció
01 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:24h
El dissabte 4 de setembre comença l'exposició Sant Celoni entre els anys 70 i 80. Fotografies de Josep M. Miquel. S'estrenarà a la Rectoria Vella i es podrà visitar entre el 4 de setembre i l'1 de novembre. L'autor de les imatges farà dues visites guiades els diumenges 26 de setembre i 24 d'octubre, a les sis de la tarda. L'horari de visita de l'exposició és els dijous, divendres i dissabtes de 5 a 8 del vespre. Diumenges i festius  de 2/4 de 12 a 2/4 de 2 del migdia i de 5 a 8 del vespre. Com és habitual d'un temps ençà l'aforament és limitat i per assistir-hi cal inscripció prèvia a través de la pàgina web de l'Ajuntament de Sant Celoni www.santceloni.cat.

L'exposició és una selecció de 72 imatges de les més de 800 fotografies que Josep M. Miquel va fer del poble entre finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, de les quals ben poques s’havien exposat abans.

Va fer una exposició a Sant Celoni el novembre de 1977, a la Biblioteca de la Caixa, que es titulava Dins la nostra església. Era un reportatge en blanc i negre de detalls de l'interior del temple parroquial inspirats en l’obra del fotògraf francès Daniel Masclet, que va fotografiar l’interior de la catedral de Notre-Dame de París amb la llum natural, sense focus ni flash, amb exposicions molt llargues.

Canvis urbanístics i moviments socials
A la mostra actual, hi ha algunes d’aquestes imatges, però també n’hi ha d'altres que va fer per il·lustrar articles de l'Esclat -la revista del CEASC-, per al Centre d’Estudis i Documentació del Baix Montseny o, simplement, per documentar canvis que s’estaven
fent al teixit urbà. Un bon exemple és quan s’anaven a iniciar les obres d’ampliació de l’oficina de la Caixa a la plaça de l'Església en què va retratar edificis que estaven a punt de desaparèixer, com cal Campaner.

Entre les fotografies publicades a l'Esclat, per citar-ne algunes, destaca el reportatge sobre Mn. Bové i la Rectoria Vella o l'incendi de la PRF. Al costat d'imatges artístiques, on prevalen les formes geomètriques i els jocs de llums i ombres, n’hi ha de més testimonials, on podem trobar indrets i cases que ja no hi són o s’han transformat.

Josep M. Miquel també ha estat atent als moviments socials, entre els quals destaca la manifestació per la manca d'aigua de 1984, amb la plaça plena a vessar, o les meses de les primeres eleccions que es van fer aleshores, quan es desvetllava la democràcia. A totes les imatges hi ha detalls del poble i la gent que ens mostren la mirada particular del fotògraf.
 

Manifestacíó l'any 1984 a la plaça de la Vila de Sant Celoni per loa manca d'aigua Foto: Josep M. Miquel



 
Arxivat a