1 de 10
patrimoni

Presenten el Centre d'Interpretació del vescomtat de Cabrera al castell de Montsoriu

Durant l'acte també s'ha donat a conèixer el portal web La Ruta dels Cabrera

Presentació del Centre d'Interpretació del vescomtat de Cabrera | Consell Comarcal de la Selva
per Redacció, Arbúcies, Catalunya | 29 de juliol de 2021 a les 18:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El castell de Montsoriu ha acollit l’acte de presentació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera, aquest dijous al matí. En el transcurs de l’acte, dirigit als alcaldes i regidors dels municipis adherits en aquest projecte i els mitjans de comunicació, també s’ha presentat el portal web de La Ruta dels Cabrera. Amb aquestes dues actuacions, que s’han finalitzat en el primer semestre d’aquest any, "el públic pot endinsar-se en el vescomtat de Cabrera com a organització política i territorial a partir de la descoberta del territori del vescomtat i els seus elements patrimonials, la presentació de la nissaga i els personatges centrals, destacant personatges femenins, així com també amb la representativitat expressada pel castell –inicialment com espai de defensa i després com a residència nobiliària-, la seva evolució arquitectònica i el procés de restauració", segons ha destacat el Consell Comarcal de la Selva.

A la vegada, el nou portal web comparteix objectius amb el centre d’interpretació, ja que "vol mostrar els atractius turístics i culturals del vescomtat de Cabrera a la comarca de la Selva, les rutes, els equipaments, les recreacions, les propostes, en definitiva tot allò necessari per conèixer el vescomtat de Cabrera i els municipis que en formaren part".


En aquest mateix sentit, aquest any han començat les obres d’ampliació del Museu Etnològic del Montseny, a Arbúcies, que acolliran el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu i que tindrà com a objectiu la recerca i divulgació del vescomtat de Cabrera.

Aquestes actuacions són part del Projecte Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera, executat pel Consell Comarcal de la Selva, i que té com a objectiu la posada en valor del patrimoni material i immaterial del vescomtat de Cabrera, "generant una proposta conjunta potent per atraure nous públics culturals i turístics als municipis participants, a través de la promoció de l’activitat cultural i econòmica entorn als recursos vinculats al vescomtat".


Segons recull el Consell Comarcal, en la seva intervenció, que s’ha fet al pati d’armes del castell, el president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha explicat que la creació del Centre d’interpretació del Vescomtat de Cabrera al castell de Montsoriu és una fita important del projecte. I és que, tal com ha explicat, aquest centre "està fet amb una clara voluntat de comarca, de pertinença, per això el reclam del projecte és: la força d’un territori. Per això, quan el visitant vingui a Montsoriu, l’objectiu és que a través del que vegi al centre d’interpretació vulgui anar a conèixer els elements patrimonials de la resta dels 13 municipis que hi participen".

En aquesta línia, el president del Patronat ha assegurat que el projecte es troba en un moment clau, ja que ja s’ha executat la senyalització de 38 elements patrimonials i 5 rutes d’auto descoberta, s’ha produït 10 recreacions virtuals de 10 elements patrimonials vinculats a uns fets històrics i personatges destacats del Vescomtat de Cabrera, dos centres interpretatius i un portal web.


En aquesta línia, Garriga ha explicat que actualment s’està treballant en la creació de producte cultural i turístic tant amb el sector públic com privat i també amb el disseny de la campanya de llançament promocional. Es tracta d’una campanya de comunicació per atraure nous visitants i donar a conèixer el projecte conjuntament amb el Consell Comarcal de la Selva.

Donar a conèixer el llegat


Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha assegurat que Producte turístic cultural Vescomtat de Cabrera "ha estat, és i serà un projecte central del Consell Comarcal de la Selva, ja que ha estat capaç d’aglutinar diferents elements patrimonials de la comarca, relacionar-los entre si i presentar-los com un únic producte que té com a objectius principals donar a conèixer un llegati atraure nous visitants vinculats al turisme cultural que sumin al desenvolupament local de la nostra comarca". "El sentim com un projecte de comarca, de pertinença al territori i d’orgull històric i patrimonial, el vescomtat de Cabrera representa tot allò que vam ser i el que som", ha afegit.

Des de l’any 2017, el Consell Comarcal de la Selva lidera l’execució del projecte Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera en coordinació i amb la  col·laboració dels 13 municipis participants: Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.

Aquest projecte rep el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupació.
Participació