1 de 10
arqueologia

Troben un pom d'espasa en el camp de treball internacional del castell de Montsoriu

El director general de Joventut, Àlex Sastre, ha visitat els participants

La peça trobada | Ajuntament d'Arbúcies
per Redacció, Arbúcies, Catalunya | 23 de juliol de 2021 a les 18:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els participants del camp de treball del Castell de Montsoriu, a Arbúcies, han rebut aquest divendres la visita del director general de Joventut, Àlex Sastre; de la directora de l’Agència Catalana de Joventut, Núria Ramon; de l’alcalde d’Arbúcies i president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, a més d'altres autoritats. 
 

Des de la setmana passada s’està duent a terme el 29è Camp de Treball d’Arqueologia a Montsoriu, amb la participació de joves d’arreu del món: des d'Itàlia i Mèxic a França, Grècia i Catalunya. Aquest camp, organitzat des de l'any 1993, compta amb la coordinació de La Petjada – Consell de Jovent d’Arbúcies, la direcció tècnica dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny i el suport de l’Ajuntament d’Arbúcies i el Patronat de Montsoriu i s’inscriu en el marc dels camps de treball de l’Agencia Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Des del seu inici hi han passat més de 1.500 joves d’arreu del món.
 

Els treballs arqueològics d’aquesta campanya es concentren en la delimitació de la zona d’entrada al recinte emmurallat exterior del castell, situat al costat de la gran torre central (de 7x6 metres) que protegia la part superior del turó, entre el castell i la torre de les Bruixes.

Segons explica l'Ajuntament, l’excavació d’aquest accés ha permès recuperar un conjunt significatiu de materials arqueològics on hi destaca la troballa d’un pom de bronze d’una espasa. És un objecte d'uns 90 centímetres i que seria de l'any 1500. La seva factura, precisen, "denota que es tractava d'una peça d'un cert valor, que portaria algun personatge rellevant vinculat amb el castell de Montsoriu". Les arqueòlogues Gemma Font i Sandra Pujadas, que dirigeixen els treballs, han explicat: "Es tracta d’una troballa excepcional, donat que és molt difícil trobar aquest tipus de material en un context arqueològic".


Les dades aportades per l’excavació reforcen la imatge del gran castell inexpugnable que va descriure el cronista reial Bernat Desclot a finals del segle XIII i que definia Montsoriu "com un dels bells e nobles del món". Una fortalesa formada pels dos recintes actuals de Montsoriu, la torre de les Bruixes (situada al nord del turó) i tot el recinte emmurallat exterior, protegit per aquesta gran fortificació descoberta a la seva part central. Un conjunt de fortificacions, que configuraven un perímetre emmurallat de prop de 650 metres.

Durant la seva estada, els joves participants han pogut conèixer de primera mà les tècniques d’excavació arqueològica i la classificació i cronologia dels materials medievals recuperats.

 

Participació