Arbúcies aprova un pla de recuperació econòmica amb 82 propostes

El Pla pretén ajudar a les famílies, fomentar l’ocupació i potenciar la promoció econòmica

Imatge d'arxiu del ple d'Arbúcies
Imatge d'arxiu del ple d'Arbúcies | Ajuntament d'Arbúcies
Redacció
19 de juliol del 2021
El ple de l’Ajuntament d’Arbúcies ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals, -Entesa, ERC i CUP- el Pla de reactivació econòmica post Covid-19 "per tal de pal·liar les greus conseqüències de l’emergència social i econòmica provocada per la pandèmia". En una nota de premsa, el consistori destaca que "els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, han de ser proactius i estar a l’alçada per afrontar aquest repte".
 
Aquest document pretén establir un full de ruta a seguir durant els propers mesos. Es concreta en 82 actuacions que s’estructuren en 3 línies estratègiques per tal d’afrontar aquesta emergència social i econòmica: atenció social i ajuda a les famílies, promoció econòmica i foment de l’ocupació. De les 82 accions actuals, el consistori precisa que 9 ja han estat realitzades i finalitzades, 68 ja s’estan executant des del segon semestre del 2020: "Aquest Pla és un document viu i adaptable perquè la incertesa actual així ho fa necessari", defensen.
 
L’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, explica que l’objectiu d’aquest Pla "és pal·liar els efectes desfavorables provocats per la crisi sanitària i afavorir un desenvolupament econòmic  sostenible generant més activitat econòmica, més ocupació i una millor inserció per a les persones i col·lectius més vulnerables".
 
En aquest sentit, la taxa de desocupació -sense incloure les persones afectades per ERTO- a Arbúcies des del març de 2020 al març de 2021 ha augmentat un 3%, del 10,67% registrat abans de la pandèmia al 13,92% un any després de la crisi sanitària. Tanmateix, a l’octubre de 2020 l’atur al municipi va arribar al 14,20%.
 
Per tal de pal·liar els efectes econòmics derivats de la pandèmia, des de les diverses regidories de l’Ajuntament es duen a terme diferents accions destinades a l’atenció social i ajuda a les famílies, a la promoció econòmica i al foment de l’ocupació.
 
En l’àrea d’Atenció a les Persones destaca l’habitatge d’urgència social, l’atenció a la gent gran, el centre obert, les beques per a activitats extraescolars i els microcrèdits per a persones vulnerables i autònomes.
 
Pel que fa a la  regidoria de Cultura s’ha impulsat l’ús de la plataforma en línia Codetickets per a la compra d’entrades per a espectacles, que també s’ha estès a d’altres regidories i serveis. A l’àrea d’Educació i Ensenyament s’inclouen les accions de neteja i desinfecció dels espais docents, així com el Pla de Garantia Juvenil. I a la Regidoria d’Igualtat s’impulsen els plans d’inserció de dones majors de 45 anys.
 
A les regidories d’Activitat Física i Esport i Festes, per la seva banda, s’ha dotat les instal·lacions i espais de recursos per tal de complir les noves normatives i protocols marcats per sanitat, el que es coneix com a adequació dels espais a la nova normalitat. I a l’àrea de Noves Tecnologies, s’està impulsant l’ús de l’administració electrònica entre la ciutadania.
 
A l’àrea d’Hisenda s’ha redactat el Pla econòmic financer que preveu la modificació dels pressupostos per adequar-los a les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19. Així com es va dotar d’una nova partida al Pressupost 2020 destinada a ajudes socials i es va reconsiderar el pla d’inversions municipals per prioritzar aquelles que tinguin un major impacte amb l’ocupació i la generació de llocs de treball i, finalment, fomentar la inversió pública i les infraestructures com a instrument de creació de riquesa i ocupació
 
A la regidoria de Promoció Econòmica les accions plantejades fan referència a l’impuls de l’ocupació a través dels programes Treball i Formació, Garantia Juvenil i Treballs als Barris. Així com el suport al teixit empresarial i comercial del municipi a través de la creació de les taules d’emergència comercial i empresarial, el suport a l’Associació de Comerç, la bonificació de la taxa d’ocupació de via pública i, finalment, la creació de l’apeu al polígon Torres Pujals, amb l’objectiu de promoure i dinamitzar les activitats empresarials d’una zona delimitada a partir d’un pla d’acció que s’ha d’adequar a les finalitats d’interès general.
 
I, finalment, des de l’àrea de Turisme es vol donar potenciar la marca turística del municipi a mitjançant un concurs per al nou logotip i imatge gràfica, amb la redacció del nou pla estratègic de turisme, la posada en valor del patrimoni paisatgístic, l’increment de la competitivitat de la indústria agroalimentària i dels productes locals que culminaria amb una fira de productes de proximitat.
 
"Des de les administracions públiques hem de fer tot el que estigui a les nostres mans perquè la recuperació de l’economia local s’acceleri per tal de reduir el nombre de persones a l’atur i que viuen en situacions de precarietat", conclou l’alcalde Garriga.
Arxivat a