La Flama del Canigó de Coll d'Ares al Baix Montseny

Veïns de Vallgorguina i Sant Celoni, encapçalats pels alcaldes respectius, i la regidora de Montseny, Remei Picart, han anat a buscar-la aquest matí

El grup de persones de Vallgorguina, Sant Celoni i Montseny desplaçats a Coll d'Ares
El grup de persones de Vallgorguina, Sant Celoni i Montseny desplaçats a Coll d'Ares | XBM
23 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:05h
Els alcaldes de Vallgorguina, Joan Mora, i de Sant Celoni, Raül Garcia, han encapçalat el grup de veïns d'aquests dos municipis que aquest matí han anat a Coll d'Ares a buscar la Flama del Canigó que aquest 23 de juny encendrà un munt de fogueres i pebeters de tot el Baix Montseny. També hi han anat Remei Picart, regidora de l'Ajuntament de Montseny, i Sergi Bolea, president d'Òmnium Cultural al Vallèrs Oriental.

Un viatge que es fa des de fa molts anys responent a la crida anual d'Òmnium Cultural per seguir la tradició d'anar a buscar la flama i que acompanyen un grup de persones d'Arenys de Mar, encapçalades per Xesca Vilà, que són qui van impulsar la iniciativa.

Enguany, com ja es va fer l'any passat, s'hi ha anat
amb cotxes particulars per una qüestió de mesures Covid-19, que encara impedeixen l'organització d'autocars.

La Flama del Canigó és un dels elements clau de la festa de Sant Joan, considerada la festa nacional dels Països Catalans, una tradició que es remunta a l'any 1955 gràcies a la iniciativa d'un grup de nois nordcatalans encapçalats per Francesc Pujades i que va tenir un primer gran impuls a partir de l'any 1966, quen es va creuar els Pirineus de manera clandestina per evitar la repressió franquista.

La Garrotxa i el Baix Montseny
I tot el grup, una vegada més, portaran la Flama del Canigó que han recollit a Coll d'Ares a la Vall de Bianya, i concretament a Sant Salvador de Bianya (Garrotxa), gràcies a la Comissió de la Flama d'Arenys de Mar (Maresme) i els pobles baixmontsenyencs que aquest 23 de juny aniran a Coll d'Ares a buscar la Flama i, com és tradició des de fa més de trenta anys, de baixada s'aturaran a aquest municipi garrotxí per homenatjar la veïna Rosa Ventulà Jordà, morta l'any 2008.

 

Joan Mora i Raül Garcia, alcaldes de Vallgorguina i Sant Celoni amb la Flama del Canigó que han anat a buscar a Coll d'Ares Foto: XBM