consell comarcal

​ERC denuncia el «partidisme» en l'elecció de la gerència del Consell Comarcal

El grup republicà vota en contra del nomenament del socialista Carles Fernández

per Redacció, 16 de juny de 2021 a les 11:00 |
Joan Galiano, Marc Candela i Núria Carné, durant la compareixença de premsa | ERC Vallès Oriental
El grup d’Esquerra Republicana del Consell Comarcal ha votat en contra del nomenament de Carles Fernández com a gerent de l’ens supramunicipal, escollit al ple extraordinari d’aquest dimarts 15 de juny. Els republicans han fet una compareixença de premsa en què han explicat la decisió.

Pel portaveu de la formació, Marc Candela, "l’allargament del procés de selecció ha servit per poder adjudicar la plaça al candidat designat des de bon principi pel pacte de govern entre el grup socialista i el grup de Junts". Per tant, segons han lamentat en un comunicat, "el concurs de mèrits que preveu el Reglament Orgànic del Consell (ROCC) no ha servit per comptar amb la persona més ben preparada, sinó amb un càrrec de partit".
Els republicans han insistit en què la tria del nou gerent “segur que no ha estat de forma irregular”, però hand estacat que s’ha aconseguit després de dues convocatòries: “A la primera es va declarar desert tot i que entre els finalistes –on no hi figurava Fernández– hi havia persones molt indicades per al lloc. Al segon procés de selecció ja no hi han fet partícips tots els grups, i el president, Francesc Colomé, s’ha decidit pel socialista Carles Fernández", han criticat.


Candela ha denunciat que va rebre les candidatures descartades al segon procés el mateix dia del ple al matí, mentre que en el primer cas "va ser present a les entrevistes entre els finalistes, tal com preveu el ROCC. Tampoc es va respondre a una pregunta de la setmana passada sobre el per què s’havia optat per Fernández i la resposta no ha arribat fins a la Junta prèvia al plenari".
 

Càrrec de confiança

ERC també alerta que el nomenament de Fernández "vagi acompanyat de l’adjudicació d’una nova plaça de confiança al costat de la gerència, prevista per si aquesta era tècnica i assolida per mèrits". "En el seu moment ja ens vàrem posicionar en contra, però ara ens temem que aquest lloc es cobreixi per compensar políticament el nomenament de Fernández, i sigui que nomenin algú de Junts o dels Comuns", han alertat.

Els republicans esperen que el nou gerent "es dediqui a organitzar l’ens supramunicipal, que en aquest mandat s’ha anat convertint en una gestoria entre la Diputació i la Generalitat que no és ràpida en la resposta per atendre, per exemple, les beques menjador”.

També han assegurat que "hi ha un estat de tensió entre els alts càrrecs i tècnics del Consell Comarcal", i consideren que "el repartiment polític entre els partits del govern ha desproveït l’ens comarcal de direcció política", com, defensen, sí que n’hi va haver a l’anterior mandat en mans dels republicans: "Vàrem crear la Taula Avança per la dinamització econòmica o la marca Turística", han recordat.

Per la portaveu Núria Carné, "la sensació que tenim és que no és la manera de funcionar. El Consell Comarcal hauria de ser més pròxim a la ciutadania i els ajuntaments: és molt important tot el que fa i ha de ser més àgil en la prestació de serveis. Hi ha un desgavell intern”.

La seu

Els republicans també han destacat que "un altre efecte de la pèrdua de direcció política en aquest mandat és la decisió sobre la nova seu de l’ens. En el moment de l’anunci de l’edifici del carrer Mataró ERC, va declarar que és una seu sobredimensionada i amb uns costos massa elevats per la hisenda del consell i la situació social. Un any després de l’anunci no en sabem res. No ha de ser una prioritat a dia d’avui”.

Finalment, els republicans han recordat que les properes setmanes hi haurà un nou ple extraordinari en què es farà efectiu el relleu a la presidència del Consell Comarcal, en compliment del pacte de mandat entre Junts, Comuns i el PSC. "ERC-Acord Municipal té els mateixos consellers (10) que el PSC. Som la força amb més regidors de la comarca i va quedar exclosa de la presidència quan Junts va preferir repartir-se la presidència amb els socialistes el juliol del 2019 amb un pacte equivalent al de la Diputació de Barcelona".

 

Participació