\"Cop de CUP\", l'ànima de l'esquerra independentista

David Fernàndez i Julià de Jòdar, coautors del llibre, presenten a Sant Celoni el viatge a les arrels de les Candidatures d'Unitat Popular

Redacció
03 de desembre del 2012
D'esquerra a dreta: Dani Corpas, Julià de Jòdar, David Fernàndez i Joan Garriga
D'esquerra a dreta: Dani Corpas, Julià de Jòdar, David Fernàndez i Joan Garriga | Jordi Purtí
D'esquerra a dreta: Dani Corpas, Julià de Jòdar, David Fernàndez i Joan Garriga Foto: Jordi Purtí

Les Candidatures d'Unitat Popular (CUP) amb tota seguretat estan vivint un dels moments més dolços des de la seva creació. I una mostra fefaent n'és que dissabte passat, 1 de desembre, més d'un centenar de persones van fer petita la sala d'actes de La Clau del Baix Montseny, on va tenir lloc la presentació del llibre Cop de CUP, amb la presència dels seus dos coautors, Julià de Jòdar i David Fernàndez, que el 25N va ser escollit diputat al Parlament de Catalunya. També els van acompanyar Joan Garriga (UM9 CUP Ribes) i Dani Corpas, regidor de la CUP a l'Ajuntament de Sant Celoni.

El trajecte d'aquest "viatge a l'ànima i a les arrels de les Candidatures d'Unitat Popular" en paraules de Julià de Jòdar, és un llibre que "despulla" la formació des dels seus orígens fins a presentar candidatura per a les eleccions catalanes el 25N. De Jòdar recorda que l'elaboració va ser "molt accidentada", pel moment històric que viu ara Catalunya, sobretot des de la manifestació de la Diada.

Per això, David Fernàndez, recalca que l'epíleg s'ha hagut de canviar tres vegades ja que Columna Edicions, els va encarregar el llibre després del resultat de les eleccions municipals i paradoxalment ha sortit al carrer després d'unes eleccions al Parlament de Catalunya. A tall d'anècdota el nou parlamentari recorda que el llibre s'ha "retallat en temps retallades", ja que el primer esborrany entregat a l'editorial era un llibre de mil pàgines.

Fernàndez també va aprofitar per valorar de manera molt positiva els 126.000 vots obtinguts en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya i que mentre feien el llibre mai haurien pensat que els dos coautors encapçalarien i tancarien una llista "prevista per al 2014 i que ara tenim tres diputats al Parlament de Catalunya".

Obra coral
En definitiva és una aproximació a les Candidatures d'Unitat Popular, com a concepte polític operatiu on des de la renovació del municipalisme veu, en la independència i la transformació social, els eixos indestriables de la lluita de les classes populars als Països Catalans.

"És una obra coral", una obra de molts, diuen de Jòdar i Fernàndez, ja que més de 80 persones han col·laborat d'una manera o altra en el capítol “La CUP, de portes enfora” donant la seva visió polítics tan diversos com Carles Campuzano i Ramon Tremosa (CiU), Joaquim Nadal i Celestino Corbacho (PSC), Oriol Junqueras i Joan Tardà (ERC), Dolors Camats i Raül Romeva (ICV), Arnaldo Otegi (Batasuna) o Josep-Lluís Carod-Rovira, entre d'altres.

Joan Garriga, regidor d'UM9 CUP Ribes a Sant Pere de Ribes destaca el treball que ha fet la Candidatura d'Unitat Popular durant molts anys fins arribar on és ara i recorda la feina que des de sempre ha fet la CUP de Sant Celoni "tot i que es van fundar més tard que nosaltres ens enviaven uns documents molt valuosos per tothom". El regidor de Sant Celoni, Dani Corpas, va explicar el camí de la CUP a Sant Celoni des del 2004 fins aconseguir representació municipal l'any 2007 amb dos regidors, els mateixos que en les eleccions de 2011.