biodiversitat

La presentació del Pla de Biodiversitat de Sant Hilari Sacalm acaba amb l'alliberament d'un milà reial

Un Pla per als propers cinc anys per aconseguir un poble més acollidor i saludable

per Redacció, 3 de juny de 2021 a les 19:15 |
Moment de l'alliberament d'un milà reial a Sant Hilari Sacalm | Aj Sant Hilari Sacalm
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dijous 3 de juny s'ha presentat als Jardins de Can Rovira el Pla de Biodiversitat de Sant Hilari Sacalm. El regidor de Medi Ambient, Jordi Rotllant, ha explicat que no només hi ha biodiversitat als boscos, sinó també a l'espai urbà i ha anunciat que des de fa uns anys treballen "per fer que el poble sigui més acollidor i més saludable". L'Ajuntament de Sant Hilari impulsarà accions en els pròxims cinc anys que potenciaran la renaturalització de l'espai urbà.
 

Hi haurà un treball d'assessorament per reduir al màxim l'ús de pesticides i el control de plagues i s'està dissenyant la Caseta de la Biodiversitat, un espai de fusta que contindrà colònies de ratpenats, menjadores d'ocells, caixes niu, un hotel d'insectes i un jardí floral. Es presentarà d'aquí a uns mesos i serà l'aparador de la biodiversitat al poble.
 

Entre altres accions, s'insistirà en la recuperació de l'òliba a Sant Hilari Sacalm, desapareguda per l'ús dels raticides i pel canvi de vegetació del municipi. Fa dècades hi havia més camp i ara hi ha més bosc. Des de fa dos anys Sant Hilari té un petit hotel al campanar de l'església, des d'on s'alimenten les òlibes fins que aprenen a caçar i se'n van.
 

La redacció del Pla de Biodiversitat té l'autoria de Jordi Baucells, president de l'Institut Català d'Ornitologia. Mentre els nens i nenes construïen caixes niu que es van sortejar al final de l'acte, Baucells va exposar les línies principals que defineixen el projecte: "La base és l'espai verd perquè sense espai verd no hi ha animals que visquin i aquests espais els hem de cuidar de manera sostenible". La feina mediambiental que s'ha fet des que el Partit Independent de Les Guilleries (PIG) va entrar al govern és una base molt important, segons el biòleg, ja que "la natura necessita temps i el treball fet és l'èxit del futur".
 

La presentació s'ha convertit en una classe magistral sobre natura. Per exemple, la nidificació de la cotxa cua-roja és possible a l'entorn hilarienc per la presència de coníferes, bosc humit i edificis de fusta. A Sant Hilari Sacalm, actualment hi sobrevolen unes cinquanta parelles de cotxa cua-roja.
 
Un dels pilars d’aquest projecte serà la col·laboració de la ciutadania que contribuiran en les tasques de monitorització d’ocells i papallones. Es calcula que hi ha més de dues-centes espècies diferents de papallones a Sant Hilari i aquests censos serviran per demostrar que el Pla de Biodiversitat augmenta la varietat d’espècies al municipi. “La ciència ciutadana és el futur, amb els mòbils i les aplicacions web”, constatava Baucells.
 
Durant la setmana s’havia anunciat que es podria veure algun animal en viu i el públic, tant adult com infantil, estava pendent d’aquesta petita sorpresa. L’acte va finalitzar amb l’alliberament d’un milà reial.
 

 

Participació